Festival Dny umění nevidomých - Blansko - 3. 4. 2024

Publikováno 04.04.2024 17:17 Odbočka Blansko


Obrázek

V Muzeu Blanenska zpíval Radek Žalud

Hudební salon blanenského zámku byl přeplněn. A není se co divit. Vždyť v Hudebním salonu vystupovali nejlepší z nejlepších. Ano Ráchel Skleničková a Radek Žalud. Mezi posluchači byli nejen lidé se zrakovým postižením, ale přišla i spousta lidí zdravých. Přišli proto, že Radka znají např. z Televize Šlágr. Koncepčně koncert kopíroval z části skladby, které zazněly již v dřívějších ročnících festivalu Dny umění nevidomých. Za každou skladbou následoval dlouhatánský potlesk. Lidé byli nadšeni. Navíc výborný doprovod zajistil Jiří Pek. Ten sám se představil několika skladbami. Znalci po skončení vyjadřovali velký obdiv. Posluchači vyslechli přenádherné skladby a myslím, že domů odcházeli s krásnými pocity. A tak jsme slyšeli píseň Ave Maria, zavzpomínalo se na Jana Palacha – Můj bratr Jan. Ráchel vzpomněla na Mira Žbirku písní Čistý svět. Nechyběly i písně její vlastní, ve kterých se přiznává z radosti ze života – např. Orel z cyklu Indiánských bájí. Závěr patřil známé písni ze soutěže Nevídaná píseň 2023 – Poslední rozcestí. Přes 80 hostů, v to počítaje také zrakově postižené z oblastní odbočky z České Třebové, odměnilo vystupující potleskem ve stoje.

 

I studenti ze SŠ TEGA Blansko byli nadšeni

Poslední koncert v rámci festivalu Dny umění nevidomých umělců, který odbočka Blansko uspořádala, byl určen studentům ze Střední školy a technické a gastronomické v Blansku(93 studentů zaplnilo či spíše přeplnilo Hudební salon). I pro tento koncert oba interpreti vytvořili sled písní velice uvážlivě. Zazněly skladby Georga Fridricha Händla, oblíbená píseň Ave Maria, ale i známá skladba Klobouk ve křoví. Kdo by neznal Hezkou vzpomínku Karla Hašlera. Zazněly i písně rockové, které zcela jistě potěšily mladé publikum. 

 

30. ročník festivalu Dny umění nevidomých, které uspořádala oblastní odbočka SONS ČR, z.s., Blansko jsou minulostí. Umělci ukázali, jak má vypadat profesionální vystoupení. My jsme rádi, že jsme mohli skoro 200-stům posluchačů zprostředkovat nevšední a nezapomenutelný zážitek.

 

M. Reková


Obrázky