Falešné e-maily

Publikováno 05.12.2022 12:29 Odbočka Mladá Boleslav


Nerada ruším Vánoční atmosféru tímto příspěvkem, ale připadá mi velmi důležité toto připomenout. Jak jsem již dříve psala, podvodníci se začali vydávat za různé organizace, banky nebo i Policii ČR. Aktuálně, kdy vrcholí předvánoční shon, však zvolili taktiku vydávání se za Českou poštu, protože spoléhají na to, že lidé mají tolik objednávek, že e-mail od České pošty moc zkoumat nebudou.

V podvodném e-mailu je uvedena informace, že má příjemce na cestě balík ze zahraničí, ale je potřeba zaplatit clo, je přiložen i odkaz pro platbu (v žádném případě na tento odkaz neklikejte). Když se člověk rozhodne prozkoumat tento e-mail, zjistí, že uvedené číslo balíku je buď smyšlené, nebo jde o číslo balíku již dávno doručeného. Hlavní je ale si pohlídat odesilatele, kterým v případě podvodu nebude Česká pošta.

Pokud neočekáváte balík ze zahraničí, pokládejte takovýto e-mail automaticky za podvod. Pokud máte na cestě něco ze zahraničí, vždy mail prostudujte a neklikejte na žádné odkazy v něm uvedené.

V. Bártová