Exkurze do Východočeského muzea - zámek v Pardubicích

Publikováno 21.05.2016 09:05 Odbočka Semily


Obrázek

PARDUBICE – Východočeské muzeum

Ve čtvrtek 12.5. jsme uskutečnili další z plánovaných akcí na květen a navštívili Východočeské muzeum – www.vcm.cz  v pardubickém zámku.

Původně jsme zamýšleli navštívit pouze Hmatovou stezku
v Archeologické expozici - http://www.vcm.cz/hmatova-stezka-ve-stale-archeologicke-expozici/

Ale v průběhu návštěvy jsme na doporučení pracovníků muzea navštívili, i ostatní expozice zde v zámku instalované (mimo expozice pohlednic). Návštěvu a prohlídku minimálně hmatové stezky, doporučujeme nejen všem zájemcům, ale především zrakově postiženým a členům SONS.

Expozice je nádherně a přehledně uspořádána, jsou zde popisky v Braillu a pro nás, co jsme přišli o zrak v pozdním věku a Brailla se už nenaučíme, jsou u jednotlivých exponátů k dispozici sluchátka s odborným, příjemným hlasem namluveným textem, který je však podán „stravitelnou“ formou i pro laika, tj. nejen srozumitelně, ale
i s minimem odborných termínů. Též jsou zde u exponátů k dispozici obrázky s textem ve zvětšeném černotisku, který nevidomému nebo prakticky nevidomému, či těžce slabozrakému, může přečíst jeho osobní průvodce, anebo pracovník muzea. Nejpodstatnější však je, že jsou zde exponáty, resp. věrné repliky artefaktů, které si může zrakově handicapovaný návštěvník vzít do ruky a ohmatat - „prohlédnout rukama“ !

Tato hmatová stezka a celá archeologická expozice se nám všem moc líbila. Proto nechápeme, že je o ni malý zájem a je zde malá návštěvnost, především těch, pro které je určena a byla vytvořena, tj. nás nevidomých a slabozrakých.

Hned vedle archeologické expozice je stálá přírodovědecká expozice „Příroda východního Polabí“, se zástupci fauny žijící v okolí. Zde si lze osahat např. vycpaného kňoura a též si lze pustit audio nahrávky s hlasy a hlasové projevy jednotlivých zástupců fauny. Přímo perfektní je ukázka hlasového projevu ježka. Že ježek dupe a hlasitě funí, jsem věděl, ale že vydává zvuky připomínající štěkot psa, jsem až do vyslechnutí audio nahrávky neměl ani ponětí !

V roce 2004 byla této expozici udělena 1. cena v "Národní soutěži Gloria Musealis 2004"

Během návštěvy zámku a prohlídky všech expozic se nám s velikou péčí věnovali pracovníci muzea, kterým za jejich profesionální a až nadstandardní přístup, plný „člověčenství“, patří veliký dík. Naši návštěvu v zámku organizovala a koordinovala paní Slepičková, které tímto děkujeme též.

VELIKÝ DÍK VŠEM PRACOVNÍKŮM  MUZEA, CO SE NÁM ZDE VĚNOVALI !

NÁVŠTĚVU MOC DOPORUČUJEME VŠEM!!

Pro představu a informaci přikládáme několik foteček – „lépe jednou vidět, než stokrát slyšet“

 


Obrázky

ze zámecké expozice ze zámecké expozice
exponát na zánku exponát na zánku
Výzdoba na stropě Výzdoba na stropě
Oceněníní - cena za expozici Oceněníní - cena za expozici
Archeologická expozice - matová stezka Archeologická expozice - matová stezka
Archeologická expozice . hmatová stezka Archeologická expozice . hmatová stezka
socha na mostě přes vodní příkop socha na mostě přes vodní příkop
průchod k zámku v obranném valu průchod k zámku v obranném valu
na nádvoří na nádvoří
interiér interiér
exponát - ruchadlo_vynález bratranců Veverkových exponát - ruchadlo_vynález bratranců Veverkových
z expozice z expozice
Pernštýnské náměstí Pernštýnské náměstí
Příroda východního Polabí Příroda východního Polabí