Dvanáctá pouť zrakově postižených na Sv. Hostýn

Publikováno 05.08.2021 14:00 Odbočka Olomouc


Obrázek

V sobotu 26. června jsme odjeli z Olomouce už o půl osmé, neboť jsme si chtěli užít naplno první celodenní výlet po koronavirové pauze.

Bylo nás osmnáct, což považuji za úspěch vzhledem k různým opatřením a nejistotě letošního roku.

V 9 hodin jsme byli před zámkem v Bystřici pod Hostýnem, kde jsme měli komentovanou prohlídku. V průběhu prohlídky jsme obdivovali expozici keramiky, expozici Bystřických cechů, pracovnu Františka Táborského a výstavu ohýbaného nábytku známé značky TON.

Průvodkyně byla velmi ochotná a dokázala nám důkladně vysvětlit i předměty, na které jsme si nemohli sahat.

Po prohlídce zámku jsme pokračovali autobusem až na Sv. Hostýn, kde o půl dvanácté začala poutní mše v bazilice Nanebevzetí Panny Marie. Mši sloužil otec Šolc, kterého už dobře známe a víme, že jeho krásné kázání vždy oslovuje všechny přítomné díky moudrým myšlenkám.

Po mši jsme se zdrželi pár minut s otcem Šolcem a potom jsme se šli posílit do místních restaurací.

Počasí nám přálo, proto se po obědě vytvořily různé skupinky dle zájmu účastníků: někteří si prohlíželi stánky se suvenýry, další si prošli všechny křížové cesty, někdo šel dolů po schodech pro vodu až k Vodní kapli, někdo si dal kávu a odpočíval.

V 16 hodin jsme odjeli naším autobusem a dorazili jsme do Olomouce trochu unavení, ale velmi spokojení.

Musíme věřit, že příští rok bude situace ještě lepší a budeme moci jet ve větším počtu na třináctou pouť zrakově postižených, která bude poslední červnovou sobotu 2022.

Kvido Sandroni

 


Obrázky