Druhá část výletu do Šternberka

Publikováno 20.11.2017 11:01 Odbočka Olomouc


Obrázek

Další návštěva Šternberka

Po prvním úspěšném výletu do Šternberka konaném v rámci klubu setkávání v září, kdy jsme navštívili Augustiniánský klášter, jsme se dne 9. 11. 2017 rozhodli vydat opět společně do tohoto krásného města a navštívit Expozici času. Původně obě návštěvy byly naplánovány na jeden den, ale protože se nám v Augustiniánském klášteře prohlídka moc líbila, byla příjemná a nabitá informacemi, obě návštěvy bychom si v jeden den řádně neužili. A tak jsme se rozhodli, že na Expozici času si vyhradíme dostatek času při další návštěvě Šternberka.

Sešli jsme se na hlavním nádraží u pejska ve 13:20 hod. a autobusem jsme odjeli do Šternberka, kde na nás čekali naši přátelé bydlící v tomto městě.

Společně jsme se pak vydali na prohlídku.

Expozice času ve Šternberku navázala po jedenácti letech na někdejší muzeum hodin, které bylo umístěno v prostorách šternberského hradu, a jehož náplní byla hodinářská sbírka Vlastivědného muzea v Olomouci. Pro novou expozici byl zrekonstruován renesanční dům v centru města a její součástí jsou vedle exponátů z Vlastivědného muzea v Olomouci také sbírkové předměty z Židovského muzea v Praze, z Muzea hudby a v neposlední řadě i z Národního technického muzea. V Expozici času je nabízen bohatý výběr animačních programů, které zpřístupňují zajímavé informace, s nimiž je možno se v expozici setkat. Je tam využíváno metod dramatických, textových i výtvarných. Šternberská expozice není zaměřena jenom na prezentaci hodin. Jejím cílem je ukázat fenomén času z nejrůznějších stránek. Ukazuje historii vnímání času, fyzikální objevy, které s časem souvisely a vřazení času do vesmírného řádu. Vedle obecného vývoje časoměrné techniky od elementárních časoměrných přístrojů až k nejmodernějším atomovým hodinám sleduje také regionální hodinářství na Olomoucku i přímo ve Šternberku, který si lidé ještě stále spojují s někdejší hodinářskou továrnou Chronotechna, jejíž produkci expozice připomíná. Nezanedbatelnou součástí expozice je také stylizovaná hodinářská dílna s ukázkami technologie.

Paní průvodkyně se nám moc věnovala a byla velmi potěšená košíčkem, který vyrobili naši šikovní členové.

Děkuji všem zúčastněným a myslím, že návštěva byla pro všechny zajímavá a že se nám výlet podařil.

                                                                                                                                                               Ing. Hana Pavlišová


Obrázky