Dny umění nevidomých v Uherském Hradišti vol.2

Publikováno 28.09.2018 90:00 Odbočka Uherské Hradiště


Obrázek
Začíná: 12.10.2018 18:00
Končí: 12.10.2018 12:00
Kde: Kostel sv. Ducha Staré město u Uherského hradiště

Pozvánka
Dny umění nevidomých Staré Město u Uherského Hradiště

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých SONS ČR, z.s. oblastní odbočka Uherské Hradiště vás srdečně zve na závěrečný koncert festivalu Dny umění nevidomých na Moravě, který se uskuteční dne 12. října ve Starém Městě v kostele sv. Ducha a v Jezuitském sklepě tamtéž.

Vystupující:
Musica Pro Sancta Cecilia
Vokálně – instrumentální soubor, který se zaměřuje především na interpretaci hudby z období gotiky, renesance a baroka. V repertoáru má skladby Alessandra Orologia, Melchiora Francka, Tomasa Luis de Victorii, Diega Ortize, Adama Michny z Otradovic, Karla Václava Holana Rovenského, Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händela, Claudia Monteverdiho, Archangella Corelliho, Antonia Vivaldiho a řady dalších. Soubor vznikl v roce 1992 na půdě Pražské konzervatoře a ladičské školy Jana Deyla. Dnes v souboru působí 7 absolventů této konzervatoře. Pod současným názvem Musica pro Sancta Cecilia soubor vystupuje od roku 1994.

Cimbálová muzika Falešnica
CM Falešnica ze Slovácka, přesněji okolí Boršic u Blatnice a Blatničky, která vznikla mezi lety 2010 a 2011 vedená nevidomým primášem Radimem Vojtkem hraje a sklízí obrovské uznání na renomovaných folklórních akcích po celé republice. Její nezaměnitelný náboj a pojetí i některých novodobých písní si podmaní každého posluchače a roztančí mnohé lenochy.

program akce:
18:00 zahájení
18:10 koncert musica Pro Sancta Cecilia v kostele sv. Ducha
19:45 posezení s CM Falešnica v Jezuitském sklepě spojené s ochutnávkou vín


Festival Dny umění nevidomých na Moravě je víceoborový festival zrakově postižených profesionálních umělců a souborů, jejichž součástí jsou nevidomí a slabozrací členové. Koná se každoročně již od roku 1995 ve vybraných městech především střední a severní Moravy a Slezska. Hlavním organizátorem je Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR,  z.s. (SONS ČR, z. s.), ve spolupráci s krajskými a městskými úřady v příslušných místech, kulturními a školskými zařízeními, místními odbočkami SONS ČR a dalšími subjekty.
Cílem festivalu je představit nejširší veřejnosti nadané zrakově postižené umělce a přesvědčit ji tak o tom, že nevidomý či slabozraký člověk má pouze ztížené zrakové možnosti, ale jinak je zcela schopen být nedílnou součástí společnosti.
Jedná se o výstavy, hudební nebo slovesně dramatická umělecká vystoupení nevidomých či těžce zrakově postižených umělců v různých oblastech umění. Jedná se o prestižní akci nadregionálního významu.

Partnery akce jsou: Město Staré Město, Nadace SYNOT- Děti kultura sport, Ministerstvo kutury ČR, Zlínský kraj


Obrázky

Plakát ke koncertu Plakát ke koncertu