Dny umění nevidomých na Moravě - Koncert vokálního tria MAKABARA

Publikováno 17.05.2022 14:49 Šváb Radek


Obrázek
Dne: 10.06.2022 20:00
Kde: Římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie v Orlové

Při příležitosti Noci kostelů Vás zveme na koncert ženského vokálního tria Makabara, který se koná v rámci 28. ročníku festivalu Dny umění nevidomých na Moravě. 

Pod názvem MAKABARA trio se skrývá dívčí vokální trio, které tvoří Marie Vostatková (1. soprán), Kateřina Schejbalová (2. soprán) a Barbora Janová (alt), absolventky konzervatoře Jana Deyla v Praze. Název tohoto tria  vznikl  jako složenina  prvních slabik  křestních jmen jeho zpěvaček. Soubor, který vznikl v r. 2004 ještě na půdě konzervatoře,se v současné době zabývá interpretací hebrejských a židovských písní ve spolupráci s doc. Tomášem Novotným, sbormistrem ostravského souboru ADASH a pedagogem Ostravské university. V repertoáru MAKABARA tria nalezneme ale i české a moravské lidové písně , spirituály,  skladby soudobých českých autorů (Zdeněk Šesták, Zdeněk Lukáš, Jiří Doubek, Jiří Pavlica) a v neposlední řadě i písně populární.

 Odrazovým můstkem bylo vítězství v prestižní mezinárodní soutěži mladých hudebníků (Young Soloist Awards) v USA v roce 2007. Na tento úspěch navazovalo několik koncertů ve Spojených státech (Washington, Houston, Baltimore atd.). Trio, pravidelně vystupující na domácích pódiích získalo též 2. místo v mezinárodní soutěži pěveckých ansámblů ve Stonavě v roce 2010 a 1.místo na mezinárodním hudebním festivalu Květnová fantazie v roce 2012.