Dny umění nevidomých: V zábřehu zazpíval

Publikováno 30.05.2019 14:50 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

DNY UMĚNÍ NEVIDOMÝCH

V ZÁBŘEHU ZAZPÍVAL "ČESKÝ BOCELLI"

 

 

 

 

„Český Bocelli“. Tak bývá právem nazýván nevidomý profesionální zpěvák Radek Žalud. Písně v jeho podání zazněly už v mnoha koncertních sálech, chrámových lodích, rozhlasových i televizních pořadech u nás i v zahraničí. A nyní tato osobnost zamířila i do Zábřehu společně s kytaristou Filipem Moravcem, kde koncertovali u příležitosti jubilejního 25. ročníku festivalu Dny umění nevidomých na Moravě.         

V Zábřehu jsme mohli prožít nevšední hudební zážitek

z jejich koncertu ve středu 22. 5. 2019 a to hned dvakrát. 

V dopoledních hodinách vystoupil Radek Žalud v kulturním domě, kde své pěvecké umění předvedl téměř pěti stovkám žáků ze zábřežských základních škol. Toto mladé publikum ukázalo, že i ono může být úžasnými fanoušky. Žáci byli dokonce tak skvělí, že byli velice překvapeni i oba umělci a všichni organizátoři akce.

         Ten samý den, ale o něco později, zazpíval Radek Žalud ještě jednou, tentokrát v sále kina Retro. Toto vystoupení bylo určeno pro všechny milovníky hudby bez věkového omezení. Písně z klasického, popového či muzikálového repertoáru si přišlo poslechnout 85 lidí z řad veřejnosti. Mezi nimi byl i starosta města Zábřeh RNDr. František John, Ph.D., který nad tímto koncertem převzal záštitu a také nás přijal na radnici města Zábřeh. 

Obě vystoupení by nemohla být úspěšná bez pana Mgr. Jindřicha Solovského, který ukázal svou profesionalitu při moderování.

   

 

Na závěr tohoto článku si dovolím použít jeho slova a budu doufat, že mi za to neutrhne hlavu.

Cituji: „Písně Radka Žaluda z klasického, operního, popového i muzikálového repertoáru nadchly posluchače nejen pěvecky a působivou interpretací, ale i poznanou skutečností o síle odhodlání člověka, který dokáže překonávat osudová negativa, o jeho životní vitalitě, kterou může být vzorem nejen svým posluchačům.      

A právě proto Radek Žalud dokázal již od dětství rozvíjet svůj muzikální talent hrou na několik hudebních nástrojů, vystudoval konzervatoř, získal řadu ocenění na pěveckých soutěžích, spoluúčinkoval např. s Anetou Langerovou, Bárou Basikovou, Danielem Landou, Evou Urbanovou i Plzeňskou filharmonií. Plní si tak svůj životní sen – svým zpěvem rozdávat posluchačům radost z hudby, ze života. A v Zábřehu se mu to povedlo“.

 

Oba zábřežské koncerty se mohli uskutečnit díky podpoře Města Zábřeh, Olomouckého kraje a pomoci Zábřežské kulturní a.s., všem patří veliké poděkování.

 

 

 


Obrázky