Divadelní představení Královny trochu jinak

Publikováno 25.05.2023 12:55 Odbočka Olomouc


Obrázek

Ve čtvrtek 11. května jsme se vypravili do Divadla na Šantovce na představení Královny, které bylo uzpůsobené divákům s těžkým zrakovým postižením. Potěšilo nás, že se akce setkala s velkým zájmem ze strany našich členů a příznivců a že nás nakonec byla 24členná skupina.

Činoherní představení Královny má Moravské divadlo Olomouc ve svém programu již řadu let a sklízí u diváků velký úspěch. Toto konkrétní představení bylo přizpůsobeno potřebám osob s těžkým zrakovým postižením a tím jsme si jej mohli tedy užít ještě více. Kromě zážitku z divadelní hry, která byla doplněna audiokomentářem pro nevidomé, jsme měli možnost před samotným začátkem absolvovat také tzv. „touch tour“, během které jsme si mohli detailně prohlédnout jeviště a připravené kulisy, seznámit se s herečkami, jejich hlasy, kostýmy i postavami a nepatrně také nahlédnout pod pokličku příběhu. Ve chvíli, kdy jsme usedali do hlediště, jsme již tedy věděli, o čem představení zhruba bude pojednávat, jaké postavy zde vystupují, jaký mají charakter, věděli jsme, jak vypadá jeviště jako celek apod.

Po skončení představení jsme se s herečkami i tvůrci hry znovu sešli, abychom si vzájemně předali zpětnou vazbu.

Celý průběh akce pro nás představoval jedinečný zážitek, za který vděčíme Moravskému divadlu Olomouc a studentce divadelních studií Lucii Homolové, která s tímto nápadem přišla a postarala se o veškerou organizaci a zprostředkování.

Všem aktérům za možnost poznat divadlo trochu blíž moc a moc děkujeme. Velice si jejich ochoty a vstřícnosti vážíme.

Pracovníci Oblastní odbočky SONS Olomouc


Obrázky