Dětská zámecká sobota v Lomnici nad Popelkou

Publikováno 30.05.2019 18:06 Odbočka Jičín


Obrázek

Dětská Zámecká sobota

 

     V sobotním odpoledni 25. května se náš tým zúčastnil dětského dne v Lomnici nad Popelkou. Organizátorem akce bylo místní Středisko volného času Sluníčko. Byla to výborná příležitost prezentovat naši organizaci a představit především malým návštěvníkům, jak to chodí ve světě slabozrakých a nevidomých. Zaměřili jsme se především na děti, k vidění tak byla spousta dětský her. S klapkami na očích si mohly vyzkoušet, jak se hrají společenské hry „Člověče, nezlob se“ nebo pexeso pro uši. Zájemci zkoušeli přečíst slova psaná Braillovým písmem, případně něco napsat na Pichtově psacím stroji. Nechyběla ani možnost vyzkoušet si chůzi s bílou holí, čehož návštěvníci našeho stánku hojně využívali. Odměnou dětem byl balónek s naším logem a chutný perníček ve tvaru pastelky. Zájemcům jsme věnovali i propagační tašky, ve kterých našli zajímavé informace o Pichtově psacím stroji, Braillovu abecedu a několik slov napsaných Braillovým písmem, které se týkaly dnešního dne. Věříme, že se jim líbily.

      Na stánku jsme měli také speciální brýle simulující různé oční vady, dále mnoho kompenzačních pomůcek umožňujících slabozrakým vyzrát na jejich oční vady a být soběstačnými. Děti se zvědavě zajímaly o běžné záležitosti nevidomých - například jak nevidomí poznají peníze, jak spárují vyprané ponožky nebo jak poznají kolik je hodin. Prohlížely si tedy peněženku pro nevidomé, třídič mincí, hodinky a budík pro nevidomé, mluvící kalkulačku či párovače ponožek.

     S prvními kapkami deště, jsme rychle sklízeli naše pomůcky. Na tváři nás hřál úsměv z vydařeného dne a obohacení i malých capartů.


Obrázky

Stánek SONS ČR, z. s. Jičín Stánek SONS ČR, z. s. Jičín
Stánek SONS ČR, z. s. Jičín 2 Stánek SONS ČR, z. s. Jičín 2
Stánek SONS ČR, z. s. Jičín 3 Stánek SONS ČR, z. s. Jičín 3
Paní předsedkýně u informačních rollupů Paní předsedkýně u informačních rollupů
Ukázka Braillova písma Ukázka Braillova písma
Cvičení chůze s bílou holí Cvičení chůze s bílou holí
Děti zkouší pexeso pro nevidomé Děti zkouší pexeso pro nevidomé