Deštivý výlet na hrad Sovinec

Publikováno 15.08.2023 10:00 Odbočka Olomouc


Obrázek

Psala se středa 9. srpna, když se 24členná skupina členů naši odbočky vypravila na dlouho plánovaný autobusový zájezd na nedaleký slavný hrad Sovinec. Těsně po výstupu z autobusu nás však čekalo nemilé překvapení – déšť, který každým okamžikem sílil. Nenechali jsme se však odradit, vytáhli jsme deštníky, nasadili pláštěnky a společně se vydali na průzkum hradu.

V průběhu komentované prohlídky jsme se díky poutavému vyprávění paní průvodkyně dozvěděli spoustu zajímavých informací o historii i současnosti hradu, prošli jsme si různá tajemná zákoutí, prohlédli rytířský sál, byt nadlesního, dobový nábytek a ti odvážnější nakoukli také do mučírny. Prohlídka byla skutečně stylová nejen dobovými doplňky, ale také oděvy – my v pláštěnkách, paní průvodkyně v kostýmu. Ani po skončení prohlídky déšť neustal, proto jsme se svižně přesunuli zpět k autobusu a vyrazili do nedalekého Jiříkova.

Zde nás čekala návštěva Pradědovy galerie, v níž se nachází více než 250 do dřeva vyřezávaných zvířat, betlém v životní velikosti a také více než 10 metrů vysoká socha vládce jesenických hor – děda Praděda. Během prohlídky expozic jsme měli možnost si na sochy sáhnout a z umístěných audiopanelů se dozvědět také o jejich historii, jak dlouho trvá výroba takové sochy, o tom, co autora při tvorbě inspiruje, aj. Monumentální socha Praděda a betlém v životní velikosti jsou zařazeny také do české knihy Guinessových rekordů. Po prohlídce jsme se přesunuli do hlavní budovy areálu, kde jsme se příjemně zahřáli a občerstvili.

I přes vydatný a vytrvalý déšť jsme si však výlet užili a určitě se na Sovinec i do Jiříkova v budoucnu rádi vrátíme.

Klára Hájková


Obrázky