Den umění nevidomých

Publikováno 26.04.2023 10:29 Odbočka Mladá Boleslav


Obrázek

Den umění nevidomých v Mladé Boleslavi

Po delším váhání jsme se i my na naší odbočce v Mladé Boleslavi rozhodli pořádat DUN. Zkušenosti veškeré žádné, nicméně jsme do toho šli sice trochu s obavami, ale i s chutí. Moc nám pomohlo opětovné navázání spolupráce s Městskou knihovnou Mladá Boleslav. Paní ředitelka Kovaříková nám vyšla vstříc.

Na den D nám zajistila společenskou místnost v knihovně a pomohla s propagací. Dále se nám podařilo navázat spolupráci s ředitelem radia Signál L. Dvořákem (ten nám již léta pomáhá při propagaci Bílé pastelky) a s herci Městského divadla Mladá Boleslav.

Ve čtvrtek 20. dubna se sešlo v knihovně asi dvacet zájemců o akci z řad členů odbočky, magistrátu, jiných společenských organizací a veřejnosti.

DUN zahájil předseda RZP Mladá Boleslav Fr. Krčma. Dále celou akci moderoval L. Dvořák, I. Tůma a V. Bártová.

A co bylo k vidění a slyšení? Krásné rukodělné výrobky zrakově postižených členek odbočky. Především pletené a háčkované dečky, šály, nákrčníky, teplé ponožky a chňapky. Dále pak ručně vyrobená taška, ozdoby z porcelánu a na cestách pořízené fotografické  pokusy. Též pohlednice vytvořené zrakově postiženým umělcem. Celé odpoledne provázela četba povídek zrakově postiženého autora. S touto četbou vypomohli právě herci mladoboleslavského divadla.

A co na závěr? Ohlasy přítomných byly veskrze pozitivní. Tak snad to nebylo jen ze slušnosti.

Ivan Tůma.

Foto: V. Bártová, I. Tůma.


Obrázky