Den otevřených dveří se nám vydařil

Publikováno 16.11.2019 08:12 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

 

 

 

 

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ SE NÁM VYDAŘIL

 

Jak mohou nevidomý a těžce slabozrací lidé fungovat v každodenním životě bez pomoci druhého člověka, jste mohli vidět ve středu 13. listopadu 2019, kdy u nás na odbočce v Šumperku probíhal Den otevřených dveří.  

Dveře byly otevřené každému, kdo se chtěl dovědět informace o organizaci SONS, o činnosti šumperské odbočky a o tom, jak se dá zvládat život bez zraku. Do světa lidí žijících ve tmě, přišlo nahlédnout téměř 60 návštěvníků. V prostorách odbočky jsme přivítali zástupce Městského úřadu v Šumperku, žáky ze středních i základních škol a současné i potencionální uživatele našich služeb.  

Všichni do jednoho se přesvědčili, že ztráta zraku, ať už částečná nebo úplná, není žádná legrace. Se zavázanýma očima si vyzkoušeli pohyb v neznámém prostoru pomocí bílé hole, třídili peníze, skládali různé oblečení, hráli přizpůsobené stolní hry, seznámili se se showdownem (aplikovaný stolní tenis pro nevidomé) a zastříleli si ze zvukem naváděné pistole. Otázky, které v průběhu těchto činností vyvstaly v jejich mysli, jsme ochotně zodpovídali a přidali jsme i zkušenosti z vlastního života.

Pevně věříme, že každý, kdo k nám na Den otevřených dveří zavítal, si odnesl nevšední zážitek a načerpal nové informace, které teď může předávat dále svým blízkým a dalším lidem ze svého okolí.

 

Den otevřených dveří podpořila Restaurace Red Rat (Šumperk) a pekárna Penam, a. s., (Šumperk). Za podporu velmi děkujeme a těšíme se na další spolupráci.

 

 


Obrázky