Den otevřených dveří

Publikováno 07.12.2021 16:42 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

Den otevřených dveří

 

Ve středu 10. listopadu 2021 proběhl na naší šumperské odbočce SONS Den otevřených dveří. Cílem tohoto dne bylo přiblížit všem zájemcům svět nevidomých a seznámit je se službami a pomůckami, které usnadňují lidem s vážným poškozením zraku život a umožňují jim být samostatnými a žít plnohodnotně, jako každý jiný.

Návštěvníci si vyzkoušeli, jak vidí člověk s různými vadami zraku pomocí simulačních brýlí. S klapkami na očích si změřili síly v showdownu a zkusili štěstí v simulované střelbě. Dále jsme jim předvedli hmatové a zvukové pomůcky jak do domácnosti, tak ke každodenním činnostem, např. přizpůsobenou peněženku, indikátor barev, ozvučený mobilní telefon, ozvučený teploměr apod.

Povídali jsme o důležitosti bílých holí, ozvučených mobilních telefonů a počítačů a dalších moderních zařízeních pro rozvoj a seberealizaci nevidomých a slabozrakých. Hráli jsme s návštěvníky přizpůsobené stolní hry, skládačky, pexesa a procvičovali si při tom ostatní smysly, zejména sluch a hmat.

  Každý měl možnost nahlédnout do tajů světa, ve kterém lidé bez zraku žijí a hledají cesty, jak vše zvládnout. Jako připomínku si odnesli jméno napsané v bodovém písmu a k tomu spoustu přínosných informací.

Překvapením pro nás bylo, když za námi na akci dorazili zástupci z Městského úřadu v Šumperku a další vzácní hosté.

Byl mezi nimi starosta Tomáš Spurný, náměstek Olomouckého kraje Jan Šafařík. Využili jsme této návštěvy a představili jim naše již rozjeté projekty a plány do budoucna.

I když jsme původně nepočítali s velkou účastí, nakonec se akce velmi vydařila. Máme radost, že naše snažení dostat se do povědomí veřejnosti k něčemu bylo a pevně věříme, že si k nám lidé, kteří naši pomoc potřebují, najdou cestu.


Obrázky