DUN výstava M. Evjákové s vernisáží

Publikováno 26.08.2019 19:39 Odbočka Nový Jičín


Začíná: 10.09.2019 17:00
Končí: 10.10.2019
Kde: Městská knihovna Nový Jičín,Husova 1151/2, 741 01 Nový Jičín

Fotografie Markéty Evjákové.V rámci festivalu Dny umění nevidomých na Moravě, konkrétně na Novojičínsku máme čest Vás pozvat na výstavu zrakově postižené umělkyně Markéty Evjákové. Jak se se svým zrakovým hendikepem vyrovnává při své tvorbě, se můžete přesvědčit na výstavě nebo nejlépe osobně zeptat na zahajovací vernisáži. Ukázka práce M. Evjákové.

K výtvarnému umění tíhne paní Markéta Evjáková odmalička. Celkem 11 let navštěvovala základní uměleckou školu, různé výtvarné kroužky a účastnila se různých výtvarných soutěží.

Na gymnáziu maturovala z výtvarné výchovy, kde se také poprvé setkala s grafickými programy. Při studiu informační výchovy na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde ji tyto programy zcela pohltily. Po úspěšném dokončení studia pracuje dodnes jako grafička.

Dříve paní Evjáková malovala barvami, kreslila rudkou i uhlem. Od roku 2005 ale kreslí nejvíc na počítači. Kdo by čekal nějakou nestandardní pomůcku by se mýlil. Pracuje běžnou počítačovou myší.

Kromě firemní grafiky a log kreslí obrazy pro děti i dospělé. Portréty podle fotografie, knižní ilustrace, pohlednice, letáky, plakáty, pozvánky či blahopřání. Její grafická tvorba je plná zářivých barev i geometrických útvarů, jejichž sladění krásně zapadne do moderních interiérů. Do obrazů vnáší radost, pozitivní myšlení, dětskou hravost i reklamní grafiku.

Za Tým SONS Petr Jasinský.

Pozvánka na DUN výstavu M. Evjákové v Novém Jičíně.