DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ aneb - Přijďte nahlédnout do světa nevidomých

Publikováno 23.11.2017 12:15 Odbočka Olomouc


Obrázek

Ve čtvrtek 16. 11. 2017 se při příležitosti Dne nevidomých v Olomouci představily veřejnosti střediska poskytující služby nevidomým a slabozrakým – Tyfloservis, o. p. s., TyfloCentrum Olomouc, o. p. s., Oblastní odbočka SONS ČR, z. s., a prodejna SONS Tyflopomůcky.

Přítomné návštěvníky zaujaly besedy s majitelkami vodicích psů, nejen na téma „Trapasy ze života“.

Návštěvníci si prožili roli nevidomého i roli průvodce a uvědomili si tak naléhavou potřebu každého člověka být samostatný a nezávislý.

Mohli si vyzkoušet poslepu zalít květiny, rozkrojit jablko, rozpoznávat mince a bankovky, vybrat a složit oblečení, poznat hmatový obrázek.

Zjistili, jak vidí spoluobčané s různými typy zrakových vad, a s jakými obtížemi těžce slabozrací mohou číst zvětšený černotisk či namalovat jednoduchý obrázek.

Zaujalo též rozpoznávání vůní nebo zjištění, jak funguje PC s hlasovým či zvětšovacím programem, čtečka textu nebo mobily pro nevidomé.

V prodejně Tyflopomůcek by si mohli návštěvníci prohlížet nabídku zboží ještě dnes. Byli zvídaví a hodně se ptali, co k čemu slouží.

Velkým lákadlem byla zvuková střelba a možnost napsat si sám své jméno Braillovým bodovým písmem, za pomoci instruktorů a prohlídka haptických map.

Organizátoři měli radost z účasti a zájmu škol i veřejnosti. Vždyť kdyby si každý odnesl jen povědomí o těchto službách a schopnost nebát se oslovit na ulici nevidomého a nabídnout mu pomoc, měl Den otevřených dveří smysl.


Obrázky