Členové odbočky Šumperk vyrazili na exkurzi do Pálenice Maršíkovský mlýn

Publikováno 10.08.2022 15:02 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

ČLENOVÉ ODBOČKY ŠUMPERK VYRAZILI NA EXKURZI DO PÁLENICE MARŠÍKOVSKÝ MLÝN

 

        V posledním červencovém týdnu se uskutečnila exkurze s výkladem a degustací v Pálenici Maršíkovský mlýn a také komentovaná prohlídka maršíkovského dřevěného kostelíka.

         Vzhledem k atraktivnosti exkurze byla i relativně hojná účast 15ti členů i s jedním vnukem. Majitel pálenice pan Mgr. Jašš nám v podrobném výkladu představil mnohdy pohnutou historii mlýnů v oblasti bývalých Sudet. Ten maršíkovský doslova vstal z popela jako bájný Fénix, a to díky současnému majiteli. Hlavním hřebem exkurze byla závěrečná degustace 8 vybraných produktů: višňovice, slivovice, ořechovky (dostala ocenění jako nejkvalitnější v Česku), likéru z puškvorce (zahání žaludeční problémy), levandule a také portského s vyšším obsahem alkoholu. Všechny produkty se dají sehnat pod značkou Likérky a destilerie Ullersdorf – například i v informačním centru v Šumperku.

         Poté nás čekal necelý kilometr dlouhý pěší přesun do dřevěného kostelíka sv. Michaela Archanděla. Díky ochotě správci kostelíka panu Moravcovi jsme se mohli ponořit do historie i současnosti tohoto unikátního skvostu. Také jsme se dozvěděli okolnosti nálezu vydatného a hlavně dostatečně teplého zdroje léčivé vody v termálech Velké Losiny. Radost brněnského hydrogeologa byla v 70. letech, kdy tento vrt provedl, naprosto bezprostřední: svlékl se a začal v gejzíru štěstím tancovat.

         Výlet se díky příjemně chladnějšímu počasí a hlavně finanční podpoře Ottlens – nadace Zlatá Andělka vydařil.

 

 

 

 


Obrázky