Článek od členky

Publikováno 02.04.2024 07:36 Odbočka Plzeň


Jaro je tady!

Končí březen – „za kamna vlezem.“ V letošním roce se toto pořekadlo moc nenaplnilo, únorové dny byly mimořádně teplé a jarní. Rozkvétaly sněženky a kočičky, sluníčko už mírně hřeje, dny se prodlužují, ve vzduchu je cítit jaro. Zahrádkáři ožívají, nakupují semena a sazenice, připravují záhony. Sama jsem tuto dobu měla ráda a prožívala ji skoro padesát let, dokud jsme s manželem měli chatičku se zahrádkou. Pěstovali jsme tam všechno možné, od zeleniny přes květiny až ke keřům a ovocným stromům. A doma jsme v této době měli plná okna kelímků se sazeničkami zeleniny i kytiček. Čekaly na vhodnou dobu, kdy budou přesazeny do skleníků nebo přímo na záhon.

Mojí doménou na zahrádce byla skalka, kde od jara do podzimu něco kvetlo. Začínaly sněženky, sasanky a krokusy, později tulipány a narcisky, během léta pak letničky a skalničky. Měli jsme to s manželem moc rádi a trávili jsme tam všechen volný čas, v důchodu pak polovinu roku. Dnes má zahrádka jiného majitele, a já pěstuji kytičky jen doma v květináčích.

I v našem městě se hlásí jaro, ožívají parky barevnou výsadbou a zelení, a to, co bylo v zimě nevzhledné, najednou zkrásnělo. Na jaro se připravuje nejen příroda, ale i naše odbočka SONS a Tyflocentrum. Chystají pro nás jistě pěkné výlety a vycházky, jarní i letní aktivity. Kromě toho se jistě nezapomene ani na kulturu a poznávání.

Jaro nám dodává novou energii, vitalitu a případný optimismus. Tak ať si to vše dobře užijeme a blížící se velikonoční svátky ať jsou slunečné, radostné a veselé!

Marie Procházková – členka SONS Plzeň