Článek o výstavě Tajemství hlíny

Publikováno 25.01.2018 16:04 Odbočka Nový Jičín


Fotokoláž z výstavy Tajemství hlíny.Ve čtvrtek 18. ledna jsme se sešli v Žerotínském zámku a prohlédli si haptickou výstavu Tajemství hlíny. Osahat jsme si směli různé druhy hrnčířské hlíny a porovnat její strukturu.

Do rukou se nám dostaly kopie archeologických nálezů. Urna na lidský popel, amulet koně nebo kachle s vyobrazením svatého Jiří bojujícího s drakem. Hmatem jsme mohli porovnat křehkost džbánku před prvním vypálením, tvrdost po prvním výpalu a pak celistvou strukturu povrchu džbánku s glazurou. Sáhli jsme si i na prastarou amforu, nalezenou na mořském dně a dozdobenou samotnou přírodou zbytky ulit mořských korýšů.

Fotokoláž z výstavy Tajemství hlíny.Další exponáty byly umístěny ve vitrínkách, přesto nám byl velmi podrobně popsán jak jejich vzhled, tak především využití. Viděli jsme nejstarší nádoby, ještě neuměle vyrobené a sloužící k přenášení a uchovávání potravin, talismany a amulety. mísy, džbány, formy na pečení, talíře, hrnečky, nádoby zpevněné drátem, aby dlouho vydržely. Jiné nádobí tak vzácné a křehké, že sloužilo jen pro ozdobu, džbány, korbely, ale také kachle zdobící kamna.

Výstava byla velmi pestrá a výklad zajímavý. Děkujeme a těšíme se na další výstavy v novojičínském muzeu.

Tým SONS Nový Jičín

Fotogalerie z výstavy: www.sonsnj.cz/cz/galerie-57