Článek o Exkurzi do Českého rozhlasu Ostrava

Publikováno 01.04.2018 11:46 Odbočka Nový Jičín


Fotka z Exkurze do ČR OstravaV úterý 13. března  jsme se před desátou hodinou dopoledne sešli na hlavním nádraží v Ostravě. Trolejbusem jsme se přesunuli do centra do historické budovy Českého rozhlasu. Zde nás přivítala paní Marcela Cisovská, která pro nás spolu se svou kolegyní Zitou Mickertsovou připravila prohlídku.

Nejprve jsme prošli historickou částí budovy a cestou jsme byli seznámeni s historií Českého rozhlasu  a  především rozhlasu Ostrava. Prohlédli jsme si upomínkové předměty jako staré mikrofony, pásky a kazety, přenosová zařízení. Ve studiu číslo 3 jsme měli možnost vychutnat si atmosféru přímého přenosu pořadu Vizitka pro Vltavu. Pokračovali jsme do koncertního sálu, kde nám paní Cisovská pustila rozhlasovou hru  Josefa Škvoreckého Nadpřirozené vlastnosti poručíka Borůvky a záznamy ze Zlatého archívu Českého rozhlasu.

Fotokoláž z Exkurze do ČR OstravaV dalším studiu nám zvukař předvedl, jakým způsobem upravuje zvuky. Připravil pro nás i zvukový kvíz. Poznávali jsme zvuky zvířat, vlka, sovy, hyeny, hrdličky, jelena, slavíka. Největším oříškem pro nás byl zvuk vydávaný veverkou, ten nikdo z nás nepoznal a pravděpodobně ani neslyšel. Zvuky denního života jako čištění zubů, vlaku, tramvaje či otevírání šampusu pro nás žádnou záhadou nebyly. Na závěr jsme ještě pár minut sledovali moderátora při živém vysílání.

Tato exkurze byla velmi zajímavá a díky paní Cisovské jsme si ji opravdu užili. Připravila si pro nás spoustu informací a ukázek, osvětlila nám rozhlasovou rutinu vysílání i natáčení rozhlasových pořadů a her. Velmi ochotně nám vše popisovala a odpovídala na naše zvídavé otázky. V rozhlase jsme strávili příjemné dvě a půl hodiny a odcházeli jsme nabití informacemi a dojmy.

Fotka z Exkurze do ČR OstravaVelmi příjemným překvapením na závěr byl pro nás dárek – poukaz na koncert Ptakustik pro maximálně 30 osob, který proběhne 10. 5. 2018 od 18:00 hodin ve Studiu 1 v Českém rozhlase Ostrava. Byla by škoda takovou nabídku nevyužít. Pokud byste měli zájem zúčastnit se koncertu, ozvěte se nám pro více informací nejpozději do 16. dubna 2018. Na tuto akci je nutné rezervovat místa dopředu.

Za SONS ČR, z. s. v Novém Jičíně Hanka Petrová

Fotogalerie z exkurze: www.sonsnj.cz/cz/galerie-56