Článek o Dnech umění nevidomých 2018 na Novojičínsku

Publikováno 07.06.2018 12:07 Odbočka Nový Jičín


koláž z průběhu festivalu Dny umění na nevidomých na Novojičínsku.koláž z průběhu festivalu Dny umění na nevidomých na Novojičínsku.Na Novojičínsku proběhly v rámci 24. ročníku festivalu Dny umění nevidomých na Moravě čtyři hudební večery ve městech Nový Jičín, Kopřivnice, Příbor a Frenštát pod Radhoštěm. Až do 20. května byla ke shlédnutí také originální výstava fotografií „Cwaky“ pana Lubomíra Pavelčáka alias Lichoočka.

Logo festivalu Dny umění na nevidomých.V Novém Jičíně a Kopřivnici nádherně zazpívala Barbora Mirgová za doprovodu klavíru a akordeonu v podání Miroslava Orsága. Zazněly filmové a sfingové melodie, kabaretní kuplety, hebrejské a romské písně. Společně jsme si zazpívali i píseň Jaromíra Vejvody, Škoda lásky a Život je jen náhoda od autorů Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Vernisáž výstavy fotografií Cwaky v Novém Jičíně měla u veřejnosti pozitivní ohlas. Někteří účastníci si vystavené cvaky dokonce fotografovali. Pan Pavelčák se vernisáže bohužel z důvodu náhlých zdravotních potíží nemohl zúčastnit.

Velmi mile nás potěšila úžasná atmosféra a hojná účast hudebního večera v refektáři Piaristického kláštera v Příboře, kde vystoupila Barbora Mirgová za klavírního doprovodu Ráchel Skleničkové s pásmem melodií „Stříbrného plátna.“ Ráchel nejen doprovázela Bářin zpěv, ale zazpívala nám i písně ze své vlastní tvorby. Hudba a zpěv přilákaly i několik návštěvníků klášterních zahrad. Tyto krásné prostory se skvělou akustikou bychom rádi rozezněli hudbou a zpěvem nevidomých i v příštích letech.

I přes krásné a teplé téměř letní počasí přilákal hudební večer spoustu lidí do nádherných, ale chladných prostor kostela svatého Jana Křtitele ve Frenštátě pod Radhoštěm. Trio MAKABARA ve složení Marie Vostatková, Kateřina Schejbalová a Barbora Mirgová mělo obrovský úspěch. O tom svědčil nejen dlouhý aplaus, ale také dotazy účastníků na CD s písněmi MAKABARY. Předseda Matice Radhošťské Drahomír Strnadel projevil zájem o koncert MAKABARY u příležitosti svaté poutě na svátek sv. Cyrila a Metoděje v kapli na Radhošti.

Celkově jsme s průběhem letošního ročníku Dnů umění nevidomých na Moravě velmi spokojeni. Opět se nám na Novojičínsku podařilo festivalové aktivity rozšířit, tentokráte do Příbora, kde jsme byli přijati velmi pozitivně. Krásné prostory sálu i zájem veřejnosti, jsou předpokladem k tomu, aby se festival stal v tomto městě tradicí.

Děkujeme všem posluchačům, kteří si v téměř letním slunném počasí našli cestu na naše hudební večery. Velké díky za finanční podporu patří Moravskoslezskému kraji, městům Nový Jičín, Kopřivnice, Frenštát pod Radhoštěm a Příbor a společnosti Pila Příbor, s. r. o.

Za SONS ČR, z. s. v Novém Jičíně Hanka Petrová

Fotogalerie z DUN v:

Podporovatelé festivalu DUN na Novojičínsku.