Červencový rekondiční pobyt na tandemech

Publikováno 25.10.2018 12:53 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

ČERVENCOVÝ REKONDIČNÍ POBYT NA TANDEMECH

 

 

Dalo by se říct, že týdenní rekondiční cyklopobyty se staly pro nahlášené účastníky šumperské odbočky SONS jakou si tradicí. A proč ne? Cyklopobyt začíná vždy druhou červencovou sobotou a v letošním roce to byl v pořadí již 15. ročník.

A kam jsme si jubilejní ročník naplánovali? Tentokrát naše najeté kilometry na tandemech a touha po poznání patřili Královéhradeckému kraji - Náchodsku. Jeho nádherné okolí a krásné cyklostezky jsou pro nadšené účastníky srdcovou záležitostí. 

Zázemí na celý týden pro 18 rekreačních sportovců zajišťoval v ryze vesnickém stylu „Hostinec Ve statku“ nacházející se na okraji obce Provodov – Šonov u Nového Města nad Metují. Restaurace nás překvapila přátelskou atmosférou s velmi dobrou domácí českou kuchyní a vždy pozitivně naladěným provozovatelem panem Maryškou, pro kterého

,,NIC NEBYL PROBLÉM“. 

Rekondiční pobyt byl zaměřen na sportovní aktivity, převážně na cykloturistiku, plavání a turistiku. I když jsme se během našeho pobytu potýkali s parnými i deštivými dny, nic nebránilo tomu, abychom společně na tandemech i pěšky poznávali nová a zajímavá místa. Navštívili jsme např. krásnou zámeckou zahradu s rybníčkem patřící zámku Ratibořice, Babiččino údolí, které v nás vyvolalo dětské vzpomínky, ať už na knihu Babička nebo její zfilmovanou podobu. Malebné bylo i historické náměstí v Novém Městě nad Metují, které jsme si zpříjemnili návštěvou zdejší cukrárny. Projížděli jsme i přírodní rezervaci Peklo v jejímž údolí se nachází Bartoňova útulna s čerty vyřezávanými ze dřeva. Při návštěvě Náchodska jsme si nenechali ujít exkurzi do zdejšího pivovaru Primátor a někteří z nás si vyzkoušeli i svou fyzickou zdatnost, při zdolání asi 150 schodů k Náchodskému zámku. Obohacující zážitek byl ve vojenském bunkru – Srub Březinka s výkladem a haptickou prohlídkou. Dále jsme navštívili Skalní Město – Adršpach, lázeňské městečko Kudowa Zdroj s návštěvou pražírny ryb „U ŽÁNA“ i s ochutnávkou zdejších specialit. Nesmím opomenout naše vyjížďky okolo nádrže Rozkoš, která nám za krásného počasí umožnila vodní radovánky.

Snad budu psát za všechny zúčastněné, že na rekondičním pobytu se nám moc líbilo. Za poměrně krátkou dobu jsme poznali tolik krásy královéhradeckého kraje, užili si spoustu zábavy, legrace a načerpali novou energii a sílu do pracovních dní.

 

Velké poděkování patří našemu „servismanovi“ Petru Knápkovi za zajištění převozu dvojkol na místo určení a za jeho ochotu opravit všechny nečekanné závady, s kterými jsme se občas potýkali. Poděkování patří taktéž Renatě Jandrtové za profesionální vedení a pohotové reakce, jenž jsou na akcích tohoto typu nezbytné.

 

Tento týdenní pobyt jsme mohli zrealizovat díky finanční podpoře Města Šumperk a Ministerstva zdravotnictví. Velmi si této podpory vážíme.

 

Alena Rosaková

 

 

 

 

 

 

 

 

               


Obrázky