Červencový rekondiční cyklopobyt na Hradecku

Publikováno 01.08.2023 14:02 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

ČERVENCOVÝ REKONDIČNÍ CYKLOPOBYT NA HRADECKU 

 

         Červencový týden od 8. 7. do 15. 7. byl nejen ve znamení horkého počasí, ale hlavně aktivního sportovního vyžití na dvoukolech, které nám naštěstí vesměs pomáhaly svým elektropohonem. Vzhledem k tomu, že jsme většinou křižovali Polabskou nížinu a panovalo vesměs hezké počasí, mohli jsme si dovolit mnohem delší vzdálenosti, než tomu bylo vloni na Vysočině. A tak jsme celkem zvládli neuvěřitelných 250 najetých kilometrů, průměrně tedy něco přes 40 km za jeden den!

         První den, v sobotu odpoledne jsme dorazili na místo – na předměstí Hradce Králové – Malšovic do penzionu U Mlejna. Ten se nachází v příjemném prostředí slepého ramene řeky Orlice mimo ruch krajského města. Velké plus měly chutné večeře, někdy i netradiční, např. s opečeným lilkem. Naopak – zejm. nás v podkroví trápilo velké vedro, škoda, že penzion nebyl klimatizovaný. Snídaně jsme si zajišťovali sami, vždyť do obrovského nákupního centra Orlice to bylo jen pár kroků přes říční lávku, takže pečivo bylo vždy křupavé.

         V neděli někteří z nás zavítali na ranní bohoslužbu v Hradci Králové a pak už hurá na první cyklovyjížďku. Čekala nás prohlídka Podorlického skanzenu v Krňovicích, kde jsme obdivovali větrný mlýn německého typu s odborným výkladem. Odpoledne jsme se svlažili na Stříbrném rybníce s travnato-písčitými plážemi a borovými háji.

          Pondělí už bylo vyloženě sportovní – najeli jsme cca 80 km! Cílem byl barokní Hospital Kuks se skvělým výkladem od charismatického mladého průvodce. Například jsme se dozvěděli, že nejvzácnější z barokních soch M. B. Brauna ctností a neřestí je Lehkomyslnost. Ta je celá rozevlátá a její výraz mi nápadně připomínal bláznivou Viktorku z Babičky Boženy Němcové. Před Kuksem jsou samozřejmě repliky, originály, které byly kdysi kolorované, jsou pečlivě uchovávány v galerii.

         Úterý bylo spíše odpočinkové. Navštívili jsme samotné centrum Hradce Králové s majestátní katedrálou sv. Ducha a Bílou věží. Poté jsme se skupinkou technických nadšenců navštívili malou vodní elektrárnu Hučák, kde na nás čekala komentovaná prohlídka. Velmi hezké byly Jiráskovy sady s mnoha barevnými květinami u soutoku Labe s Orlicí. Tam jsme si mohli z blízka prohlédnout ochočené nutrie. V sadech jsme objevili krásný zrestaurovaný dřevěný kostelík sv. Mikuláše, převezený z východního Slovenska. Odpoledne už bylo vyhrazeno koupání na Stříbrňáku.

         Středeční den jsme začali sladce – cestou na kolách jsme navštívili Opočenskou zmrzlinárnu v Třebechovicích pod Orebem. Následoval věhlasný Třebechovický betlém, ve kterém se snad všechny figurky ladně pohybovaly. Škoda jen, že nás z prohlídky muzea vyrušil uvědomělý příslušník policie ČR, který pomáhal a chránil vjezd svému tatínkovi, se kterým jsme si ovšem předem domluvili u jeho vjezdu odstavení kol.

         Ve čtvrtek jsme si udělali vyjížďku přes Hradecký les do Pardubického kraje, konkrétně do rodiště cestovatele Emila Holuba – do Holic. Zajímavá také byla farma bizonů u Velkého Chvojna.

         Pátek byl pro mnohé z nás déja vu z dětství, kdy jsme často a rádi navštěvovali zoologické zahrady. Genius loci safari ve Dvoře Králové nad Labem nás opravdu nadchlo. Asi největším zážitkem byla komentovaná haptická ukázka lebek šelem, kožešin a hlavně pochování roztomilých zvířátek: želvy, ještěrky, hada a stromového ježíka až z dalekého Madagaskaru.

         Poslední sobotní den už byl ve znamení balení a nakládky kol do dodávky a cesty zpět na Moravu.

         Rekondiční cyklopobyt se mohl zrealizovat díky našim sponzorům: dotace nám poskytlo Ministerstvo zdravotnictví, Město Šumperk a také Nemocnice Šumperk v čele s předsedou představenstva JUDr. Martinem Polachem. A právě díky nemocnici jsme měli k dispozici zapůjčenou dodávku, a to po celou dobu cyklopobytu, což bylo velmi komfortní. Mohli jsme tak realizovat i delší výlety, např. do Dvora Králové nad Labem, odkud jsme se vraceli již vlakem a kola hezky v dodávce zpět. Celý cyklopobyt se opravdu vydařil, až na pár drobných oděrek, kterými si musí každý cyklista čas od času projít…

 

 

        

 

 


Obrázky