Celodenní výlet za poznáním a tajemstvím hradu Helfštýn

Publikováno 23.08.2022 13:07 Odbočka Olomouc


Obrázek

Psal se čtvrtek 18. 8. 2022, kdy jsme se společně se skupinkou členů a příznivců naší odbočky vypravili na hrad Helfštýn, abychom osobně a na vlastní oči zkontrolovali nedávnou rekonstrukci, kterou hrad prošel.  

V dopoledních hodinách jsme se tedy sešli na vlakovém nádraží a společně vyrazili směr Týn nad Bečvou, jenž byl výchozím bodem našeho výletu. Abychom se k hradu dostali, museli jsme nejprve absolvovat menší výšlap – vzdálenost to sice není velká, ale vzhledem k vysokým teplotám, jež nás celým dnem provázely, můžeme říci, že jsme se i zapotili.

Již při příchodu k hradu nás vítaly krásné historické hradby a výhledy široko daleko.  Po menším odpočinku a obědě jsme vyrazili na komentovanou prohlídku, v jejímž průběhu jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací, týkajících se především historie a současnosti hradu. Postupně jsme prošli jednotlivá nádvoří, vystoupali na vyhlídkovou věž a navštívili také expozici uměleckých kovářů.

Po důkladném prozkoumání hradu jsme se shodli, že rekonstrukce to byla vskutku vydařená a my se na Helfštýn zase v budoucnu rádi vrátíme.

Klára Hájková

 


Obrázky