Celodenní výlet do Holešova.

Publikováno 22.10.2023 11:27 Odbočka Kroměříž


Obrázek

Nejprve jsme se vypravili na komentovanou prohlídku Šachovy synagogy, kde se nás ujal její správce, pan Vratislav Brázdil

V předsíni a modlitebním sále nám osvětlil její historii a význam a přiblížil i popsal vybavení interiéru. Šachova synagoga stojí od roku 1560 a patří k nejstarším v České republice. Její významnost souvisí se zdejším působením rabína Šabataje Kohena, jednoho z dvaceti nejvýznamnějších rabínů Židovského národa, který je pohřben na místním hřbitově.

V prvním patře jsme navštívili „ženskou galerii“ s expozicí Židé a Morava, která v období            mezi dvěma sv. válkami sloužila jako byt židovské rodiny Bergmanovy, ve druhém patře pak náboženskou studovnu s památníkem rabína Šacha, kde se mohou návštěvníci seznámit s jeho dílem.  V modlitebním sále jsme se navíc dověděli mnoho zajímavého o historii a  způsobu  přípravy košer vín a obnovené tradici jejich výroby vinařstvím Chrámce, jediným výrobcem košer vín v České republice.

Víno pak také ochutnali a měli možnost i zakoupit.

Po prohlídce synagogy jsme si dopřáli dobrý oběd v restauraci V Podzámčí a poté se vydali k druhému cíli našeho výletu, návštěvě holešovského zámku a výstavy Starověký Egypt.

Zde jsme si prohlédli   jedinečnou sbírku replik  předmětů a uměleckých děl, prezentujících všechna historická období starověkého Egypta, sochy vládců a bohů, busty panovníků, pohřební kanopy, nástěnné malby a další, i známá  díla jako jsou Narmerova paleta, busta královny Nefertiti, či poklady z hrobky faraona Tutanchamona.

I tentokrát jsme se vraceli domů s množstvím nových zážitků po společně příjemně stráveném dni.

Děkujeme všem za účast a těšíme se opět na shledanou.


Obrázky