Buď připraven l

Publikováno 22.10.2022 18:27 Odbočka Kyjov


Obrázek

Buď připraven! Skauti v Hodoníně již 100 let!, ak zněl název býstavy, která je věnovana činnosti hodonínských skautů, jejichž 1. oddíl vznikl v Hodoníně již v roce 1922. Výstava probíhá v prostorách zámečku Masarykova muzea v Hofoníně. Díky stožáru se státní vlajkou, stanu “áčko” a teepee teď vypadá zámecké nádvoříčko jako malé skautské tábořiště, což dokládá i skautský šátek kolem krku sochy T.G.M.
Naše skupinka  výstavu navštívila 20. října za přítomnosti členů skautského oddílu. Výstavou nás provázel hlavní organizátor Karel Ryba, který nás seznámil s historickým vývojem hodoňského skautinku a všechny vystavené předměty nám komentoval. Procházeli jsme  kolem stanů, krojů, zákoutí s kánoí,s  ohništěm a nespočet fotografii, které zachycují tu pravou atmosféru stoletého dění. Rukama jsme si mohli prohlédnou části krojů, odznaků, praporů a ostatních zajímavých vystavovaných předmětů.
Zajímavostí je, že jednou ze členek hodonínského oddílu "Přátelství" je nvidomá, dnes už paní, která od útlého dětství spolu s celou rodinnou prožívala nezapomenutelné chvíle ve společnosti skautů a dnes již sama vede malé děti spolu se svým synem k  lásce k přírodě, kamarádství, pomoci druhým a ostatním dobrým skutkům, aniž k tomu potřebuje oči,

 

 




Obrázky

Nádvoří muzea Nádvoří muzea