Brno

Publikováno 16.11.2021 17:20 Odbočka Kyjov


Obrázek

Slavnostní otevření nové "Chaloupky" v Brně proběhlo už v měsící září. My jsme svou návštěvu odkládali ze dvou důvodů - jednak jsme si chtěli prohlídku nové budovy užít s průvodci a taktéž jsme chtěli poznat nové pracoviště člena naší odbočky, který je zaměstnán v HapAtelieru - Chráněné a sociálně terapeutické dílně pro osoby s těžkým zrakovým postižením. Že tento den padl zrovna na svátek sv. Martina je náhoda nahodilá.
V TyfloCentru, za dodržení všech opatření jsme byli rozděleni do skupin po 4 osobách. Každým patrem budovy nás provázel jiný pracovník. Měli jsme možnost v klidu si vše prohlédnout, na všechno se doptat, paní řreditelka nás seznámila s historii starého domu i TyfloCentra. O Domu služeb pro nevidomé Josefa CHaloupky toho bylo už dost nasdíleno, my jen můžeme potvrdit, že celý dům i s vybavením je účelový a popřát těm, kteří v něm pracují i těm, kteří zde prochází a budou procházet sociálními službami velkou spokojenost.

Odpoledne v Brně jsme vyhradili na prohlídku Vily Stiassni. A udělali jsme dobře! Všichni jsme byli ohromeni nádherou reprezentačního i soukromého interieru, ale také naší průvodkyní. Tá se nám věnovala opravdu ukázkově. Dbala na to, aby nám její způsob prohlídky vyhovoval, neustále se ujišťovala zda je její výklad v pořádku. V závěru dvouhodinové prohlídky se zajímala, zda máme nějaké připomínky, zda mají něco na provázení nevidomých návštěvníků změnit či přidat. Společně jsme se shodli, že vše bylo dokonalost sama. Byla to taková náplast za to, že při přesunu z Králova Pole do Pisárek nám nevyšel čas na svatomartinskou husu a my se museli v tento den odbít pouhou bagetou :-)


Obrázky