Boskovice - hrad - 24. 8. 2023

Publikováno 25.08.2023 10:19 Odbočka Blansko


Obrázek

Dne. 24. 8. 2023 se členové OO Blansko vypravili na výlet do Boskovic na zříceninu tamního hradu, kde prožili pěkné odpoledne.

Kdy a kdo založil hrad není známo. V držení hradu se vystřídalo celkem 6 šlechtických rodin a množství jednotlivých majitelů, v jejichž době docházelo k četným přestavbám i destrukcím. Nelze si nevšimnout druhotně zazděných starších kamenických článků (zlomků portálů dveří, ostění oken, klenebních žeber apod.). Celá řada přestaveb tedy dala vzniknout nezaměnitelné podobě hradu Boskovice. Oblíbeným exponátem hradu je cisterna se šlapacím kolem,pocházejícím z doby okolo roku 1671. Cisterna je 26 m hluboká a zajímavostí je, že voda do ní je přiváděna z druhé cisterny, umístěné před hradem. Vysoko položená zřícenina poskytuje krásné výhledy do okolní krajiny. Zájemcům o architekturu nabízí torzo hradu velké množství stop, na jejichž základě lze alespoň v duchu vytvořit představu o tom, jak hrad vypadal, kudy se chodilo, kde stávala kachlová kamna, kde schodiště, kam umístili dávní stavitelé nezbytné záchůdky, kam střílny, kam brány a podobně.


Počasí nám přálo, bylo velmi teplo. Tak jsme se při výstupu na hradní Kopec řádně zapotili. Odměnou nám byly krásné výhledy do okolí (s pomocí dalekohledu), příjemný chládek ve sklepeních a dobré jídlo a pití v hradní restauraci.

Bylo to sice díky vedru náročné, ale příjemné zakončení letošních prázdnin.

 

 

 

 


Obrázky