Bohové a hrdinové z konce doby bronzové na Jičínsku

Publikováno 19.09.2022 11:13 Odbočka Jičín


Obrázek

Bohové a hrdinové z konce doby bronzové

 na Jičínsku

 

     Ve čtvrtek 11. srpna jsme se vypravili do Regionálního muzea a galerie v Jičíně na výstavu Bohové a hrdinové z konce doby bronzové na Jičínsku.
     V prostorách galerie nás uvítala paní archeoložka, aby nás provedla výstavou, která představovala život, společnost, náboženství, hospodaření i posmrtné rituály kultur, které Jičínsko obývali v období 2500 až 1000 př. n. l.
     Hlavním přínosem pro sestavení této výstavy bylo odhalení a zdokumentování žárového pohřebiště při nedávném archeologickém výzkumu v areálu jičínské nemocnice. Výstava byla doplněna o dřívější nálezy z Jičína a blízkého okolí.
     Paní archeoložka nám povídala o kultuře tzv. popelnicových polí mladší a pozdní doby bronzové a starší doby železné. Mohli jsme si tak prohlédnout kameninové nádoby, nástroje, zbraně a předměty používané během náboženských rituálů vyráběné z bronzu a nahlédnout tak blíže do jejich života. 
     Také jsme si prohlédli první železné nástroje, hřeby a spony vyrobené z železa prvními kováři a zlatý drát sloužící pravděpodobně ke směně ze starší doby železné. Viděli jsme nástroje na zpracovaní lnu, kterým se tehdy odívali.
     Výstava byla doplněna o krásné velké grafiky zobrazující život lidí, jak se dnešní archeologové domnívají. Zobrazení příbytků, představitelů z řad válečníků, rolníků a představitelů náboženství.
     Výstava je opravdu povedená a všem doporučujeme ji do 23. října navštívit.   


Obrázky







Zlatý drát užívaný zřejmě jako platidlo Zlatý drát užívaný zřejmě jako platidlo










Bronzové meče Bronzové meče