Beseda s mistryní světa v hasičském sportu

Publikováno 29.06.2018 13:40 Odbočka Pelhřimov


Obrázek

Ve čtvrtek 28.6.2018 jsme na naší odbočce přivítali slečnu Kamilu Bartoškovou, mistryni světa v požárním sportu. Slečna Kamila nás seznámila s požárním sportem, kterým se zabývá od dětství.

Původně se věnovala gymnastice, ve 4. třídě základní školy ji otec přivedl mezi mladé hasiče. Od té doby se požárnímu sportu věnuje. Jejím doplňkovým sportem byly atletika, kde také dosahovala umístění na stupních vítězů.

Slečna Bartošková nás poučila o disciplínách, které musí při vrcholových závodech absolvovat. Závodí zvlášť muži a ženy, ale i pro ženy je to sport velmi fyzicky náročný. Soutěží se ve čtyřech disciplínách.

Jednotlivkyně závodí: 1) ve výstupu po žebříku do 2. podlaží

                                2) v běhu na 100 metrů s překážkami, kdy musí překonat překážky, rozvinout a spojit hadice a poté je napojit na rozdělovač.

Kolektivní disciplíny jsou: 3) štafeta 4x 100 metrů s překážkami, zakončená hašením hořícího ohně hasícím přístrojem.

                                      4) požární útok 7členného družstva, při němž musí nasát vodu z kádě, pomocí stříkačky a hadic ji dopravit k terčům a ty poté naplnit.

Jako dorostenka byla slečna Kamila členkou vítězného družstva na MS ve Svitavách, jako juniorka se se svým družstvem umístila na 3. místě v Grodně. Pak již postoupila do kategorie dospělých. V Petrohradě byli druzí, v Ostravě třetí. Vloni na olympiádě v rakouském Villachu soutěžila tři družstva žen z Čech a obsadila 1. , 2. a 3. místo, tedy kompletní stupně vítězů. Na mistrovství světa v Turecku obsadilo její družstvo 1. místo. Všechny medaile, které ze závodů přivezla, jsme si mohli prohlédnout.

Byla též ohodnocena za své výsledky hejtmanem kraje Vysočina MUDr. Běhounkem.

Na besedu si s sebou slečna Kamila přinesla hadice, rozdělovač a předvedla nám, jak s nimi pracuje při závodech. I my jsme si mohli zkusit spojit hadice a připojit je k rozdělovači, ale v běhu, jako slečna Kamila, to jsme si opravdu netroufli.

Beseda byla velmi poučná, dozvěděli jsme se spoustu zajímavých věcí. Obdivovali jsme, co taková křehká dívka dokáže. Moc slečně Kamile Bartoškové děkujeme, že mezi nás přišla a věnovala nám svůj čas.

 


Obrázky