Beseda o rybaření

Publikováno 24.05.2018 14:45 Odbočka Pelhřimov


Obrázek

Když jsme zjistili, že máme v naší odbočce zapáleného rybáře, požádali jsme ho, aby nás se svým koníčkem blíže seznámil. Pan Jaroslav Pekař po krátkém přemlouvání souhlasil.

Sešli jsme se tento měsíc ve společenské místnosti Na Obci 1768 v Pelhřimově. Úvodem nám pan Pekař povyprávěl o svých rybářských začátcích v Kamenici nad Lipou. Ryby ho zajímaly od dětství a již v pěti letech na ně začal chodit se svým otcem. Zájem o rybaření ho přivedl do rybářského kroužku, kde si prohloubil znalosti a zjistil, že se dá chytat i závodně. Aby mohl závodit, vstoupil do jindřichohradecké organizace Českého rybářského svazu, jejímž členem je dodnes.

Rybaření je náročný sport nejen finančně, ale i časově. Jak pan Pekař uvedl, není to jenom o chytání ryb, ale mnohem náročnější je celoroční příprava. V zimě se stará o pruty, navazuje háčky, připravuje splávky, kontroluje a doplňuje výbavu na příští sezónu.

Od jara do začátku zimy tráví většinu víkendů na závodech. Náročná je již sama příprava, jelikož si musí připravit návnady, živé nástrahy a vše potřebné. Průběh rybářského závodu nám pan Pekař přiblížil popisem „Závodu jednotlivců v lovu ryb udicí na plavanou v Poděbradech“. Závody mají pevný řád, jednotlivé úkony se během závodu provádějí až po zaznění akustického signálu. Každý závod má přesné propozice, má svého ředitele, garanta, rozhodčí a bodovací komisi. Množství krmení a živé nástrahy je omezeno a přísně kontrolováno. Například v Poděbradech se na závěr zjišťovala celková váha úlovku a ta určila pořadí účastníků v závodě. Nachytané ryby se pouští zpět do řeky.

Pan Pekař nám přinesl ukázat vlasce, háčky, splávky, pruty a další vybavení. Ochotně odpovídal na spoustu našich dotazů, např. na vliv počasí při chytání, které ryby se nejčastěji chytají, na jaké závody jezdí (Pacovský kapr, Červená Lhota, závody na Nežárce a další). Když jsme se pana Pekaře ptali na jeho výsledky dosažené při závodech, byl velmi skromný a nechtěl se svými úspěchy pochlubit. Museli jsme ho přímo nutit. Přitom má doma spoustu pohárů a diplomů, které získal za dobrá umístění.

Beseda byla poutavá, velmi poučná, dozvěděli jsme se spoustu zajímavých věcí, o kterých jsme neměli ani tušení. Moc panu Pekařovi děkujeme.

 


Obrázky