Beseda o Turkmenistánu

Publikováno 14.02.2023 15:12 Odbočka Kladno


Beseda Turkmenistán
Dne: 9. února 2023 od 14:00 hodin
Místo: sídlo SONS ČR, z.s., Oblastní odbočky Kladno
Přednášející: Mgr. et. Mgr. Gabriela Havlůjová, koordinátor spolupráce se spolky, občanskými aktivisty a rozvíjení dědictví Magistrátu města Kladna a hlavní zakladatelka a předsedkyně Spolku pro zachování odkazu českého odboje
Něco málo z besedy:
Paní Havlůjová vyprávěla o svých zážitcích z Turkmenistánu, země, která byla jedním z cílů mapování hrobů válečných zajatců rakousko-uherské oblasti. Během první světové války lidé raději volili dobrovolný odchod do zajateckého tábora, než být účastníky války či vstoupit do legie. Zajatci pracovali v těžkých podmínkách převážně na budování silnic. Mapování se účastnila poměrně početná skupina cca 80 lidí a podporu měla ze strany ministerstva obrany. Činnost výpravy zaujala místní lidi i zástupce místní správy, který zprostředkoval setkání s představiteli z vládních kruhů země.
Paní Havlůjová během povídání a odpověďmi na dotazy přiblížila běžný život zdejších lidí, velký kontrast chudoby a bohatství. S ohledem na islámské vyznání se zde dodržují přísná muslimská pravidla. Silniční infrastruktura je na velice špatné úrovni, oproti tomu je na vysoké úrovni hlavní železniční trasa. Průmyslu dominuje textilní a nábytkářská výroba. Zdravotnická péče je víceméně nedostupná, lidé využívají znalosti přírodní medicíny. Pro cizince je zajištěna ve vojenských nemocnicích. Politicky zde panuje silná korupce.
Zajímavá a zároveň smutná byla informace, kdy do země kolem roku 1924 mnoho našich lidí odjelo založit města, bohužel však změna prostředí a především stravy zapříčinila během půl roku úmrtí dětí do 6 let.
Další destinací, opět s cílem mapování hrobů, je Kyrgyzstán. V souvislosti s ním zmínila město Biškek.


Obrázky