Beseda na základní škole soukromého gymnázia v Táboře

Publikováno 08.02.2023 10:02 Odbočka Tábor


Obrázek

Již po druhé jsme v tomto roce navštívili základní školu v Táboře, kde jsme společně s členkami SONS Tábor uspořádali besedu na téma zrakového postižení. Tentokrát jsme navštívili základní školu při táborském soukromém gymnáziu. Podle ohlasu dětí i našich členů si myslím, že se beseda povedla a splnila účel akce. Níže jsem si dovolila zveřejnit článek paní Lenky Hlavicové, který je takovou zpětnou vazbou z proběhlé akce. Nám se ve škole líbilo a pokud bude zájem, rádi přijdeme příští rok zase. 

Beseda s nevidomými a slabozrakými spoluobčany od centra SONS

  1. 1. 2023

Tuto besedu zajistily vychovatelky ve školní družině.

Opravdový zážitek jsme zažili na besedě s nevidomými. Dokázali nám, že žít plnohodnotný život se dá i s takovým handicapem jako je ztráta zraku.

Každý si jistě minimálně jednou za celý život představil, jaké by to bylo, kdyby se ráno probudil a nic by neviděl. Někteří lidé si to občas představují, že by radši nic neviděli a neslyšeli. Myslí to ti lidé opravdu vážně?

Co když se to opravdu stane ...

Stačí jeden okamžik a může se vám změnit celý život.

Zkuste si představit, že byste se ocitli v situaci nevidomého na ulici, kde jste nikdy nebyli. Je okolo vás spousta lidí, ale nikdo vám nepomůže. Všichni vás jen přehlíží. V té chvíli máte štěstí, pokud se objeví jeden jediný člověk, který se vás "nebojí" a pomůže vám. Proto jsem velice ráda, že se v naší škole beseda uskutečnila.

Myslím, že se žákům v naší škole osvětlila otázku života nevidomých.

Jsme velice rádi, že si žáci mohli se zavázanýma očima podat ruku s nevidomým, projít se se slepeckou hůlkou, psát Braillovým písmem. Žáci také poznali, jak nevidomí rozlišují barvy, poznávají mince za pomocí různých pomůcek. Nejvíce je zaujal mluvící telefon, indikátor hladiny nalévané tekutiny a zvětšovací skla pro slabozraké. Bylo skvělé pozorovat žáky, jak se vypořádávají s naprostou bezradností.

Myslím, že po této zkušenosti mohou žáci lépe pochopit nevidomé, kteří marně hledají cestu za světlem. Určitě bychom tuto besedu doporučili i na jiné školy.

Zkuste se vžít do role nevidomých, zkuste s nimi třeba jen promluvit, dotknout se jich. To vše jim tato beseda umožnila.


Obrázky

Zkouška psaní na Pichtově psacím stroji Zkouška psaní na Pichtově psacím stroji
Zkouška nalévání vody Zkouška nalévání vody
Představení her a mobilního telefonu s hlasovým výstupem Představení her a mobilního telefonu s hlasovým výstupem
Zkouška simulačních brýlí Zkouška simulačních brýlí
Psaní na Pichtově psacím stroji Psaní na Pichtově psacím stroji