Benešovská hvězda, aneb střelba poslepu v Benešově.

Publikováno 16.01.2024 18:35 Novotný Karel


Obrázek

Benešovská hvězda, aneb střelba poslepu v Benešově

Dne 3. února 2024 se Benešov stane hostitelským místem, kam se sjedou zrakově postižení sportovci z celé České republiky, aby se pokusili kvalifikovat na Mistrovství republiky ve zvukové střelbě z pistole a z pušky pro rok 2024. Organizátoři, TJ ZORA Praha a SONS ČR, z. s. - odbočka Benešov za významného přispění Města Benešov nazvali závod Benešovská hvězda.

Dovedete si představit, že nevidomý člověk míří na terč? Zdá se Vám to zcela nemožné? Ale věřte, možné to je. V dnešní době se nevidomí, či těžce zrakově postižení lidé mohou velmi dobře začlenit mezi aktivní sportovce. Dělají atletiku, kolektivní míčové sporty, hrají deskové hry a dokonce mohou i závodně střílet.

Všechny pomůcky ke jmenovaným sportům jsou uzpůsobené tak, aby je právě nevidomý člověk dokázal ovládat. Buď se to děje hmatem, či sluchem. A to je právě případ zvukové či, terminologicky správně, simulované střelby. Sportovec drží velmi věrnou elektronickou maketu určité zbraně, pistole, či pušky a tou míří na terč. Počítač pomocí laserového paprsku, který vychází z hlavně zbraně, signalizuje střelci do sluchátek, kam míří.  Střelec se snaží řídit signálem a simulovaným výstřelem zasáhnout desítku. Signál se skládá z orientačních hlasových povelů a tónu měnící výšku a hloubku, to podle toho, zda se paprsek přibližuje, či vzdaluje středu terče. Aby byly srovnány různé stupně zrakového handicapu mezi soutěžícími, má každý střelec oči zakryté tzv. klapkami. Každý výstřel se odehraje v časovém limitu, spoušť klade odpor stejně jako u reálné zbraně.

Z výše popsaného vyplývá, že závody v simulované střelbě jsou skutečným sportovním kláním. Kdo má dobré nervy a natrénováno, mívá obvykle lepší výsledky, stejně jako v ostatních sportech.

Všem zúčastněným přejeme pevnou ruku, příjemný sportovní zážitek a návštěvu města Benešov. Všem, kteří přispějí pomocí finanční, materiální či dobrovolnickou upřímně děkujeme.

Za organizátory Barbora Novotná, TJ ZORA Praha