Batika a mikrovlnka

Publikováno 21.06.2021 04:05 Odbočka Kyjov


Obrázek

Už víme že barvy se při batice dají fixovat nejen povařením v hrnci, ale také pomocí mikrovlnné trouby. Tudíž k této činnosti potřebujeme především mikrovlnku,  barvy na textil, světlou přírodní látku, bavlněný provázek, igelitku, injekční stříkačky, podložku, vodu. Látka, kterou budeme batikovat, musí být stoprocentně přírodní, ideální je tak bavlna či len. Barvená látka musí být před vložením do mikrovlnky mokrá, jinak hrozí její zničení.
A jak jsme na to šli? Látku jsme vyvázali podobně jako u klasické batiky provázkem, tak se vytvoří různá kolečka či proužky. Barvy jsme rozmíchali v kelímku tak, aby nebyly příliš naředěné. Na mokrou látku jsme pak nanášeli barvičky pomocí injekčních stříkaček. Hotové dílo jsme přendali do předem propícháného igelitového sáčku.
A jak dál? Mikrovlnku nastavíme na plný výkon a vlníme asi sedm minut. Po obarvení sáček opatrně vyjmeme a necháme částečně vychladnout. Nakonec obarvený textil vymáchejte ve studené vodě, do které přidáme asi 2 dl octa. Odstraníme provázky, znovu vymácháme v octové vodě, usušíme a vyžehlíme.

 


Obrázky

Připravený navázaný šátek Připravený navázaný šátek
Pomocí injekční stříkačky se nanesou barvy do polotovaru Pomocí injekční stříkačky se nanesou barvy do polotovaru
Navázaný, nabarvený a mokrý šátek vkládáme do propichaného igelitového sáčku a šup s ním do mikrovlnky Navázaný, nabarvený a mokrý šátek vkládáme do propichaného igelitového sáčku a šup s ním do mikrovlnky
Hotovo 1 Hotovo 1
Hotovo 2 Hotovo 2
Hotovo 3 Hotovo 3