BÍLÁ PASTELKA

Publikováno 24.07.2019 12:56 Odbočka Olomouc


Obrázek
Začíná: 16.10.2019
Končí: 16.10.2019
Kde:

Kupte si bílou pastelku a podpořte nevidomé

Ve středu 16. října proběhne u příležitosti Mezinárodního dne bílé hole již 20. ročník celonárodní veřejné sbírky Bílá pastelka. Pastelka bílé barvy připomíná bílou hůl a život zrakově postižených. Bílá hůl je důležitý prostředek na cestě k samostatnosti a symbolizuje odvahu překonávat překážky, spojené se ztrátou zraku.

Občané Olomouce, stejně jako obyvatelé jiných měst na celém území republiky, budou mít příležitost koupit si bílou pastelku a podpořit služby pro zrakově postižené, které poskytuje obecně prospěšná společnost Tyfloservis a zapsaný spolek Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR. Regionální střediska obou organizací sídlí v Olomouci na ulici I. P. Pavlova 69 (budova Jalta, tel: 585 428 111). Bezplatné služby jsou dostupné všem, kteří mají v dospělém věku vážné potíže s viděním.

Dobrovolníci v tričkách s logem sbírky budou nabízet veřejnosti ke koupi za 30 Kč bílou pastelku (s bílou nebo i barevnou tuhou). Každá dvojice bude vybavena zapečetěnou kasičkou, jmenovkami s plnou mocí a na požádání předloží osvědčení o konání sbírky.

Výtěžek sbírky podpoří služby pro zrakově postižené v celém Olomouckém kraji, ale rovněž celostátní projekty. Tyfloservis pomáhá nevidomým a těžce slabozrakým nacvičit potřebné nezbytné dovednosti pro plnohodnotný život např. výukou různých sebeobslužných dovedností, nácvikem orientace v prostoru, výukou čtení a psaní Braillova bodového písma, nácvikem psaní na klávesnici bez zraku a výukou vlastnoručního podpisu. Výuka probíhá často u klienta v domácím prostředí. Častým důvodem návštěvy v Tyfloservisu je výběr vhodné optické pomůcky, která umožní opětovné čtení, pokud brýle již nepomáhají. Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR v Olomouci nabízí zrakově postiženým služby v podobě sociálně právního poradenství a  volnočasových aktivit. Výtěžek sbírky se využije také na výcvik vodicích psů, odstraňování orientačních bariér a při vydávání časopisů pro zrakově postižené. V roce 2018 činil výtěžek sbírky v celé republice 2.941.173 Kč. Organizátoři děkují všem dárcům i dobrovolníkům. Více informací na www.bilapastelka.cz, www.tyfloservis.cz, www.sons.cz

 

 

 

 


Obrázky