Alej českých panovníků za odměnu :-)

Publikováno 29.09.2020 22:10 Odbočka Kyjov


Obrázek

u studánky jsme si polní kuchyň udělali z kufru auta, teplé kafe jsme měli v termosce, slivovice se pije sudená, akorát problém nám dělala plná krabice čerstvých, domácích koláčů. Bylo nás na ni málo - ale každá situace má řešení! Studánku mohutným klíčem uzavřela nejstarší z přítomných a jelikož se nadočekávání udělal krásný podzimní den, nás bylo jak do mariáše, do auta jsme se lehce naskládali, udělali jsme si malý výlet.

Pod Bukovanským mlýnem se zakládá Alej českých panovníků, kde během krátké doby má být na podstavcích 70 cm vysokých 79 soch osobností českých dějin – panovníků – od těch mýtických až po ty historicky nesporné. Prozatím jich je ke zhlédnutí 13, ale podstavce s nápisem o koho se jedná a ve které době vládl, stojí všechny. A my pocivé alej dlouhou 700 m prošli, všechna jména jsme si přečetli a ty ukotvené si důkladně rukama prohlédly. Sochy jsou pískovcové, v životní velikosti a končí posledním Habsburkem, Karlem I, jenž na trůně skončil v roce 1918.

Jelikož v Bukovanech to hodně fouká, zaparkovali jsme u Vlastičky doma na čersvém kafi a buchtám jsme notně odlehčili. Z pošmourného, uplakaného rána se vyklubal nádherný den, který jsme ztrávili v přírodě, posílili svou imunitu, studánku uložili k odpočinku a prověrali jsme vědomosti z dějepisu :-)


Obrázky