Aktivklub zamířil za poznáním do italského Milána

Publikováno 10.07.2019 14:04 Filgasová Dagmar


Obrázek

V brzkém pátečním ránu 10.5.2019 jsme na brněnském letišti absolvovali odbavení, které bylo spojeno s pomocí letištního personálu zajistit nám nadstandardní podmínky při usazení  v letadle. Celkem 10 zrakově postižených členů Aktivklubu, 10 průvodců a prcek Jirka se vzduchem přeneslo na milánské letiště, kde nás přivítalo teplé jarní počasíčko.  Autobus nás převezl k milánskému metru a ještě dopoledne jsme se dostali do pěkného hotelu Parma. Po rychlém ubytování jsme klusali do milánského Unione Italiana dei Ciechi e degli Ipovedenti, kde jsme měli sjednánu prohlídku tohoto institutu, který poskytuje komplexní péči zrakově postiženým žákům a studentům z celé střední Itálie. Velmi vlídné přijetí, prohlídka institutu v jeho nádherných palácových prostorách a diskuse o péči o zrakově postižené Italy spojená s příjemným občerstvením v nás zanechala hluboký zážitek. Večer jsme se po návratu rozprchli do krásných zahrádek restaurací a pošmákli si na skvělé večeři spojené leckdy s ochutnávkou výborných italských vín.

Co čert nechtěl, trefili jsme se v termínu do akce italských horských myslivců, kterých se o tomto víkendu sjelo do Milána více jak 350 tisíc. Měli jsme je všude, byli v metru, v restauracích, na náměstích, obchodech, prostě všude. Zde se projevila velká soudržnost našeho týmu, nikdo se neztratil, dokonce jsme byli schopni naprosto samostatně se po Miláně pohybovat.

V dalších dvou dnech naše cesty vedly do  katedrály DUOMO di Miláno, do pasáže Viktora Emanula, k Opeře La Scalla, na výstavu „Svět Leonarda da Vinciho“, ke stadionu San Siro, na procházku k Hipodromu s největší bronzovou sochou koně od Leonarda da Vinciho a k parku Sempione s vítězným obloukem.

Zpáteční let v pondělí 13.5. proběhl v pohodě, hezky jsme přistáli v Brně a při loučení jsme si slíbili, že se co nejdříve vypravíme opět za hranice naší republiky.
Děkuji všem účastníkům, nejhodnější byl malý Jirka.
Děkuji naší průvodkyni Janě Makyčové a těším se na další cesty.

Dagmar Filgasová


Obrázky