Aktiv klub SONS navštívil veletrh kompenzačních pomůcek pro nevidomé SightCity 2023

Publikováno 15.05.2023 15:31 Filgasová Dagmar


Obrázek

Středeční ráno 10. května 2023 se probouzelo do pěkného slunečního dne a na hlavním nádraží v Praze se u prodejny Billa ozýval zvuk svižných kroků spojený s ťukotem bílých holí. Skupina 12 členů Aktiv klubu SONS se scházela na  zahájení aktivity spojené s návštěvou veletrhu kompenzačních pomůcek pro nevidomé a slabozraké SightCity 2023 konaného ve Frankfurtu nad Mohanem (Německo). Nastoupení do vlaku proběhlo v klidu, každý si našel své místečko a za svižného a družného hovoru jsme za cca 2,5 hodiny dorazili do Drážďan. Zajištěná asistenční služba na tomto nádraží převedla skupinku do dalšího vlaku a při rychlosti kolem 220 km/hod. jsme uháněli do cíle naší cesty. Rozsáhlá hala frankfurtského nádraží je velmi sympatická, přímo z haly se vstupuje na 12 nástupišť a 24 kolejí. Přesun skupiny s bílými holemi a kufry vzbuzoval zájem kolemjdoucích, nabízenou pomoc jsme nepotřebovali a rychle se přemístili do hotelu cca 1 km od nádraží. Ubytování a poté přesun do veletržní budovy předznamenal očekávání o vystavených a předváděných pomůckách. Rozešli jsme se po jednotlivých expozicích umístěných ve čtyřech patrech a zamíchali se tak do ostatních návštěvníků veletrhu. Velký zájem vzbudily různé typy bílých holí s moderními koncovkami, s obdivem jsme naslouchali audio braillu a hmatem zkoušeli digitální didaktické pomůcky. Novinky v oblasti zvětšovacích a digitálních lup zaujaly zejména slabozraké účastníky, nevidomí se soustředili na novinky v oblasti mobilních telefonů a softwarů. Tlačenice nastala u navigačních pomůcek, zkoušeli jsme navigační břišní pás, který vibrací směruje nevidomého k vytyčenému cíli. Trendy v pomůckách pro domácnost spočívají v úpravách tvaru a vzhledu, neustále se zdokonalují použité materiály, hloubka hmatu a způsoby ozvučení.

Aktiv klub SONS se vždy při svých zahraničních cestách snaží navázat kontakt s místními skupinami nevidomých a slabozrakých. Z tohoto důvodu jsme dojednali setkání se zástupcem spolku nevidomých a slabozrakých spolkové země Hesensko. S místopředsedou spolku panem Schäferem jsme u vynikající večeře v italské restauraci strávili tři hodiny naplněné povídáním o životě nevidomých a slabozrakých v našich zemích a také jsme se seznámili s různými aktivitami, které u nás nejsou obvyklé. Řada dotazů směřovala na používání technických pomůcek, poslechli jsme si jejich skvělé dovednosti v navigačních trasách pro nevidomé, a jak se žije v Hesensku mladým lidem se zrakovou vadou.

Čtvrtek 11. května byl věnován převážně návštěvě veletržního centra, a v pozdní odpoledne jsme chtěli poznat blíže město Frankfurt nad Mohanem. Vydatně se rozpršelo, což nám však vůbec nevadilo a rozděleni na skupinky jsme se vydali po břehu mohutné řeky do historického centra, někteří se jali testovat přístupnost místní dopravy pro nevidomé a cestovali metrem, autobusem a tramvají a další skupinka testovala nabídku občerstvení místních restaurací. Večer byl ve znamení povídání o zážitcích a přípravě na odjezd. Páteční odjezd nebyl jednoduchý, vlak měl při příjezdu 20 minut zpoždění a nám bylo jasné, že spoj v Norimberku nestihneme. Situaci jsme řešili s průvodčím, který nám doporučil změnu trasy, vystoupit v Regensburgu a poté pokračovat spojem přes Plzeň do Prahy. Takto jsme učinili, avšak na cestě do Prahy jsme putovali ve společnosti velké skupiny mladých mužů posílených alkoholem, kteří nám cestu „zpříjemnili“ také reprodukcí hlasité hudby. Vlak byl úplně plný, většina z nás stála v uličce až do Prahy. Přesto si Aktiv klub SONS udržel velmi dobrou náladu, vykládali jsme si vtipy, hodnotili zážitky a povídali si o budoucích aktivitách. Všem účastníkům patří velký dík za skvělé zvládnutí náročné cesty a já se velmi těším na cesty další.

 

Dagmar Filgasová


Obrázky