Aktiv klub SONS a mladí nevidomí aneb jak rádi cestujeme

Publikováno 29.01.2020 07:53 Filgasová Dagmar


Miláno a Barcelonu jsme poznávali všemi smysly a snažili se co nejvíce vstřebat originalitu těchto krásných měst. Měli jsme štěstí na výborné ubytování, vynikající stravu a skvělou partu nevidomých a slabozrakých. Vlídné přijetí našich kolegů z italského Unione Italiana dei Ciechi e degli Ipovedenti a španělského The Territorial Council předznamenalo blízké poznání života nevidomých a slabozrakých  v těchto zemích, kdy jsme si uvědomili, jak je důležité patřit k sobě, navzájem si pomáhat a být součástí pevného celku. V lecčems jsme se poučili a na oplátku naši hostitelé vnímavě poslouchali, jak se žije nevidomým a slabozrakým u nás.

Prohlídky obou měst se nesly v duchu rychlých nohou, citlivých rukou a mlsných jazýčků s velkou dávkou humoru a smíchu. Společné poznávání monumentů a výstavních děl známých osobností přineslo hluboký zážitek všem zúčastněným, jakož i uvědomění si, že bez základních znalostí světového jazyka se člověk dnes již při cestování těžko obejde. Překvapila nás velká míra pochopení pro naše bílé hole z řad obrovského množství horských italských myslivců, kteří nám při naší chůzi na přeplněném milánském náměstí vytvořili kordon pro náš hladký průchod. Je s podivem, že jsme se nepoztráceli a pokud občas někdo někam zabloudil, ihned se našel, nebo byl nalezen.

Na jaře roku 2020 připravujeme pro naše členy program v Paříži, kde zcela jistě naši nevidomí a slabozrací propadnou jejímu kouzlu.

Netušili jsme, kolik členů Aktiv klubu SONS má rádo zálesácké podmínky a blízký život s přírodou. První zářijový víkend roku 2019 byl zkouškou dovedností na lovecké chatě v Jeseníkách bez vody a elektřiny schované v hlubokých lesích. Počasí vůbec nebylo dobré, lilo jako z konve, ale odvážnou skupinu našich nevidomých a slabozrakých to nikterak neodradilo od společných aktivit a zážitků. Mokrý oděv nemělo venku ani cenu sundávat a společné večery strávené sušení oblečením nad kamny, stmelilo kolektiv do pevného přátelství. Hodně se povídalo a hrálo a bylo zajímavé sledovat, jak se světy dosud neznámých osobností přibližují. Z chaty se jim ani nechtělo ven a jsme zvědavi, zda slib zopakování této akce bude někdy naplněn.

Mezi nevidomými a slabozrakými bychom těžko hledali zdatné jachtaře. Pozvánka kapitána polské jachty byla natolik lákavá, že jsme se rozhodli zkusit tuto misi a čekali, co to s námi udělá. Polské Nyské jezero nebylo zrovna klidné a velmi se hodil český Kinedryl. Možnost chytit kormidlo či tahat lano kotvy není úplně běžná a naši toho dokonale využili. Vrátili se všichni v pořádku bez krmení rybiček a s nezapomenutelnými zážitky z jachty.

Perfektně připravený Cestovatelský festival první říjnový víkend v Olomouci podtrhl touhu poznat samostatné cestování nevidomých a slabozrakých do možných i nemožných končin celého světa. Vystřídalo se zde při svých prezentacích pět cestovatelů a cestovatelek a atmosféra mezi posluchači byla protknuta obrovským zájmem o jejich vyprávění. Tato jedinečná akce Aktiv klubu SONS, na kterou se sjeli posluchači z celé republiky, dala naší veřejnosti poznání v tom, že nevidomý a slabozraký člověk má pouze ztížené možnosti avšak s využitím jiných smyslů dokáže leckdy předčit zdravé cestovatele. Neuvěřitelné zážitky jsme poslouchali téměř celý den a celý čas cestovatelského festivalu velmi rychle uplynul.

Věříme, že brzy rozšíříme okruh svého cestování i na méně známá místa a budeme poznávat to, o čem jiní třeba jen sní.

 

Aktiv klub SONS
Dagmar Filgasová