ohlédnutí za rokem 2023

Publikováno 22.11.2023 15:39 Odbočka Česká Třebová


Obrázek

Malé zhodnocení aktivit v roce 2023.

První setkání proběhlo hned na Nový rok turistickou vycházkou na Hory. Dříve jsme vystoupali až k turistické chatě na vrcholu Kozlov. Chata je na prodej a je zavřená.

V lednu se také uskutečnil již tradiční turnaj v kuželkách za hojné účasti sportovní nadšenců.

Oblíbené je také promítání obrázků z našich výletů, kde si zavzpomínáme na místa, která jsme navštívili v roce minulém. A protože byl již únor, což je čas masopustní, bylo připraveno Masopustní posezení s hudbou a občerstvením. Akce se vydařila, po celou dobu vládla dobrá nálada.

Závěr měsíce března patřil vycházce za rozkvetlými bledulemi a po obědě v Opatovské hospodě se uskutečnil turnaj v Bowlingu. Podařilo se nám zahájit novou aktivitu a to hod šipkami na terč, který je ozvučený a osvětlený. Postupem času, si klub šipkařů našel oblibu a je hojně navštěvován. Šipkaři se scházejí pravidelně poslední pondělí v měsíci.

Pomalu se blížili Velikonoce a my jsme se pustili do příprav Velikonočního posezení, nebudu zde více popisovat neboť to je obdoba Masopustního posezení.

V Botanické zahradě v Praze Troji probíhala v březnu výstava orchidejí, do místa konání to máme necelé dvě hodiny vlakem bez přestupu. Skupina zájemců se na tuto výstavu vydala a bylo na co koukat.

Prvním autobusovým zájezdem byla divácká účast na Dni nevidomých umělců v Blansku, kde vystoupil zpěvák Radek Žalud. V další části výletu proběhla návštěva pštrosí farmy a zahradnictví v Doubravici nad Svitavou a Arboretum v Boskovicích.

V měsíci květnu jsme se vydali autobusem do známého města Kudowa Zdrój, které leží v Polsku.  Jako tradičně jsme navštívili tržnici s možností nákupu, dalším cílem byla lázeňská část města, která bohužel nebyla rozkvetlá a dostatečně osázená květinami, jak jsme očekávali. Nicméně, každý si našel něco pěkného. Dál jsme pokračovali přes polské straně na hraniční přechod Orlické Záhoří do Neratova, kde se nachází známý kostel. No, pak už cesta domů.

Další, připravený zájezd do Kutné Hory se pro malý zájem bohužel neuskutečnil. I to se stává, veškeré snažení a přípravy jsou pryč.

V čase prázdnin, jsme se vydali na dva vlakové zájezdy. První v červenci do Slatiňan a dále pěšky kolem známé Švýcárny, dnes je zde muzeum věnované chovu koní v místním hřebčíně, ke Kočičímu hrádku k rozhledně Bára 2. Zpět na vlak do Chrudimi jsme jeli autobusem. Krátkou procházkou přes historickou část města jsme došli na nádraží.

Druhý výlet se uskutečnil v srpnu. Vydali jsme se přes Brno do Ochozu u Brna odkud jsme se vydali kolem jeskyně Pekárna do Mariánského údolí. Trasa to byla trochu delší ale pohodová.  Po deseti kilometrech jsme došli na zastávku MHD, odkud jsme se dostali na nádraží a vlakem domů.

Prázdniny a dovolené utekly jako voda a nás čekal zářijový Tajný zájezd, využili jsme několika upozornění na zajímavou lokalitu v polském Klodzku přesně do Minieurolandu.

Jedná se o park plný miniaturních staveb z Polska a dalších evropských měst, plný květinové výzdoby a odpočinkových míst. Po prohlídce jsme pokračovali přes Javorník a Červenohorské sedlo domů. Výlet byl účastníky hodnocen velmi kladně.

V říjnu nás čekalo ještě jedno sportovní zápolení v Bowlingu v Opatově.

Aktivně jsme zúčastnili celostátní sbírky Bílá pastelka. Všem, kteří nám pomohli, při prodeji jsme již poděkovali, ale přesto ještě jednou vážíme si vaší pomoci a velké díky.

Proběhlo také Oblastní shromáždění, které se konalo 24. října v restauraci U Sitařů v Kozlově. Na shromáždění byla zvolena nová oblastní rada, přečteny všechny zprávy no prostě vše co má být při shromáždění. Nechybělo ani chutné občerstvení.

Pro velký zájem byl v listopadu připraven nákupní zájezd do Kudowy Zdóje na vyhlášenou tržnici. Všichni si nakoupili, do autobusu se snášely tašky s jídlem, oblečení, boty a další věci. Cestou domu se mluvilo, co kdo našel nebo nenašel, protože tržnice prochází rekonstrukcí.

Nezaháleli ani pravidelné aktivity, účastníci a účastnice se pravidelně scházejí dle daného harmonogramu. Pro připomenutí případně pro nové zájemce jedná se o Zpívánky, Německou konverzaci, Šikovné ruce, Šipkaře a Turisty.

Na závěr tohoto článku se ještě zmíním o aktivitách, které nás ještě čekají. V úterý 28. listopadu to bude Den otevřených dveří ve spolupráci s firmou Adaptech s.r.o. Praha. Budou se vystavovat pomůcky pro zrakově postižené, dále bude možnost základního a odborného poradenství. Těšíme se na hojnou účast.

Úplně poslední bude ve středu 6. prosince Mikulášské posezení. Dle informace z OK´=ENKA si každý přinese své občerstvení, kávu a čaj zajíme. Zároveň je připraven hudební doprovod. Také zde se těšíme na Vaší účast.

Blíží se konec roku a my pilně připravujeme aktivity na první čtvrtletí roku následujícího, které najdete v OKÉNKU  1/24. Dovolte nám popřát Vám vše dobré v roce 2024.

Jana Kašková DiS – vedoucí pracoviště a Ivo Psota sociální pracovník