Jiříkovo vidění 25. 10. 2023

Publikováno 14.11.2023 20:41 Odbočka České Budějovice město


Obrázek

Dne 25. 10. jsme se zúčastnili prezentace projektu Jiříkovo vidění v restauraci Žíznivá gumovka. 

Jiří Pardubský nás a všechny ostatní přítomné s projektem seznámil a my jsme přítomným předvedli pomůcky a hry pro nevidomé. 

A o čem vlastně projekt je? Dovolím si citovat přímo z internetových stránek http://www.jirikovovideni.cz.

"Jiříkovo vidění je charitativní projekt, který vznikl z myšlenky pomoci nevidomému kamarádovi.

Jiří Pardubský přišel o zrak před svými 33. narozeninami.

Jelikož Jiří miluje pivo a vše kolem něj, seznámil se s Petrem Kvášem, jednatelem Pivovaru Přeštice s.r.o., a jeho prostřednictvím s Aloisem Neumanem, jednatelem bezpečnostní agentury ALI 21, s.r.o., která se pohybuje v pivovarnictví a zajišťuje mnohé pivovarské akce. 

Jelikož je pan Jiří v pivovarském světě známý (pod přezdívkou „Slepejš“), vznikla myšlenka na výrobu speciálního druhu piva a jeho prodeje pro charitativní účely. Z výnosu by se zakoupila speciální pomůcka – kamera, která by Jiřímu pomohla při každodenních činnostech.

Tato myšlenka se zalíbila i dalším jednatelům minipivovarů, jimiž jsou RNDr. Marek Bastl, Ph.D. (Pivovar Hulvát, s.r.o.), Tomáš Benda (Psychovar, s.r.o.), Ing. Adam Šauer (Hákův parní pivovar s.r.o.), Marek Hudeček (Pivovar Louka s.r.o.) a Ing. Petr Hubrt (Pivovar Hutschn-Bräu z Rakouska), a jejich spojením vznikl projekt Jiříkovo vidění, pro nějž bylo vyrobeno šest speciálních várek piva – po jedné v každém zapojeném pivovaru:

Bylo uvařeno cca 2000 litrů každého druhu piva. Část piva již byla vyčepována na akcích při představování projektu. Přesný popis jednotlivých druhů piv bude uveden na webových stránkách https://www.jirikovovideni.cz.

První možnost ochutnání měli lidé na začátku září na degustační akci Slunce ve skle. Jejich zpětná vazba byla velice příjemná a od organizátorů jsme navíc dostali možnost prezentace stánku zdarma a také příležitost projekt poprvé představit z pódia.

Další možnost ochutnat uvařená piva a představit projekt byla při oslavách založení společnosti ALI 21, s.r.o. konaných v Písecké bráně 22. 9. 2023. I zde byla reakce velmi pozitivní.

Další možnost bude ve středu 11. 10. 2023 u příležitosti 3. kola domácího fotbalového poháru MOL CUP mezi celky FK Viktoria Žižkov a SK Sigma Olomouc.

Mimo tyto eventy bude možnost ochutnat piva ve speciálně vybraných místech po celé České republice a v Rakousku, kde budou moci lidé přijít a podpořit tento projekt při tzv. Tap takeover. Tj. při akcích v pivotékách, kdy budou na čepu všechna uvařená piva najednou.

Seznam míst bude uveden na webových stránkách www.jirikovovideni.cz. a celý projekt bude oficiálně spuštěn během měsíce října při příležitosti Mezinárodního dne zraku, který každoročně poukazuje na důležitost zvyšování povědomí veřejnosti o slepotě a poruchách zraku, jež jsou jedním z hlavních mezinárodních problémů veřejného zdraví.

Navíc budou mít lidé šanci podpořit projekt zakoupením speciálního six packu, tj. šesti plechovek výše uvedených piv uvařených speciálně pro tento projekt.

Dále jsme založili transparentní účet u Komerční banky a.s., kam mohou lidé také přispět, pokud nepijí pivo nebo nebudou mít čas zajít ochutnat uvařená piva.

Transparentní účet KB, aktuálně vybráno 49 766,00

Protože se projekt rozrostl, spojili jsme se i se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých ČR (SONS).

Tato organizace nám v případě většího výběru peněz než jsme původně plánovali pomůže vybrat další lidi, kterým je potřeba pomoci. Z vybraných peněz se budou pořizovat konkrétním lidem konkrétní pomůcky, jejichž seznam bude uveden na webových stránkách projektu.

Pevně věříme, že bude mít projekt Jiříkovo vidění přesah do více rovin.".