Hvězdárna v Úpici

Publikováno 23.01.2024 16:44 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě:

Hvězdárna v Úpici

Lokalita: mapa

Hvězdárna v Úpici se nachází na kopci nad městečkem Úpice ve Východočeském kraji, cca 12 km od Trutnova. Nejlépe dostupná je vlastním autobusem, nebo autem. Linkovým autobusem cca 2 km do kopce ze zastávky Úpice, most F.L.Riegra.

Možnosti prohlídky:

Komentovaná prohlídka hvězdárny s haptickými modely z oblasti astronomie. Na hmatových modelech je možno se seznámit s mnoha objekty vesmíru, tedy planet, mlhovin a galaxií. Můžeme se seznámit i s detailními modely kráterů, detaily povrchů některých planet a modely kosmických přístrojů a s modelem naší hvězdárny. K dispozici jsou i modely sluneční soustavy s představou rozměrů. Některé modely jsou doplněny popisky v Braillově písmu, u některých je nutný osobní výklad. Jako zajímavost je možno využít i jednoduché hmatové planetárium. Program pro zrakově postižené - Sáhni si na vesmír.

Objednávání:

Komentované prohlídky pro skupinu zrakově postižených návštěvníků je třeba objednat telefonem nebo emailem, nejméně 14 dnů předem.

Kontakt:

recepce: +420 603 545 589, e-mail: hvezdarna@obsupice.cz

Otevírací doba:

Hvězdárna je otevřena téměř po celý týden, ovšem vzhledem ke skutečnosti, že zejména konce otevírací doby se výrazně mění během roku z důvodu stmívání, doporučujeme informovat se telefonicky či emailem, případně na webu hvězdárny.

Vstupné: 

ZTP a ZTP/P 30 Kč, doprovod zdarma.

Trasa:

Vlastní doprava: Přímo v Úpici se nacházejí směrové šipky ke hvězdárně. Autobus může dojet až přímo k hvězdárně, cesta je ovšem úzká. K dispozici je parkoviště přímo u hvězdárny. Pro navigace lze využít souřadnice 50°30’27,5″ a 16°00’44“, Hvězdárna v Úpici, U Lipek 160.

Autobusem: Z linkového autobusu vystoupíte na zastávce Úpice, most F.L.Riegra, a budete pokračovat ve směru jízdy stále rovně po okraji silnice, která dále vede přes řeku Úpu. Za ní zahnete vpravo do ulice Prokopa Velikého, na konci odbočíte vlevo na ulici Želivského, která se lomí vpravo a ústí u kostela svatého Jakuba na náměstí T.G.Masaryka. Zde se dáte vpravo a pak vlevo podél budov náměstí. Po cca 100 metrech odbočíte vpravo a ulicí Chelčického a později asfaltovou silnicí začnete stoupat do táhlého kopce. Cesta se vine krajinou, Na pomyslném Y půjdete vlevo a po cca 100 metrech bude vpravo parkoviště a brána do areálu hvězdárny.  

Vyhledat spojení.

Poloha a přístup k objektu a orientace v něm – pro lepší představu nevidomých

Areál hvězdárny se nachází na vrchu nad městem Úpice, nedaleko Trutnova, v severní části Východočeského kraje. Hvězdárnu založil v roce 1959 pan Vladimír Mlejnek, který se stal jejím prvním ředitelem. Nyní je hvězdárna příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje.

Samotná hvězdárna je umístěna v přírodním areálu, obehnaným živým plotem ve tvaru nepravidelného kosočtverce. Budova s kopulí je u jeho kratší dolní strany. Kromě ní je zde ještě několik malých čtvercových domečků a vzrostlých strom. Na pozemku hvězdárny jsou 2 místa k posezení, každé pro cca 35 lidí. Jedno nezastřešené, a druhé na vyvýšené zastřešené pergole, k němuž vedou 2 schody. Před budovou se nachází nádvoří s parkovacími místy pro automobily.

Objekt hvězdárny má tvar plochého obdélníku s kopulí, která je umístěna téměř uprostřed. Před budovou se nachází nádvoří s parkovacími místy pro automobily. Hlavní budova je bezbariérová, do kopule vede schodiště s 18 schody. Přednáškový sál má kapacitu cca 35 osob. Toalety se nacházejí v přízemí po levé straně u vstupu do hvězdárny, včetně toalety pro zdravotně znevýhodněné.

Přímo u brány si návštěvníky převezme pracovník hvězdárny, který se jim bude věnovat po celou dobu pobytu.

web objektu:

Hvězdárna v Úpici

Poznámka:

Vodicí pes je povolen. Nutno informovat obsluhu na recepci.

WC je bezbariérové, přístupné v rámci prohlídky.

Hvězdárna disponuje bezbariérovým přístupem do hlavní budovy s přednáškovou místností.

Občerstvení není k dispozici. Je možno po dohodě použít ohniště či malou kuchyňku s možností přípravy drobného pohoštění.

Hvězdárna v Úpici je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Audio pozvánku laskavě a s láskou namluvila výkonná redaktorka Československého časopisu pro fyziku Mgr. Jana Žďárská.

Fotogalerie: Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3. 


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Hvězdárna v Úpici audio pozvánka