Zpráva o proběhlých Dnech umění nevidomých ze dne 1.7.2022

Publikováno 20.07.2022 13:25 Odbočka Prostějov


Obrázek

Oblastní odbočka Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých SONS Prostějov pořádala v pátek 1.7. opět po roce festival zrakově postižených umělců Na Splávku v Domamyslicích. V rámci doprovodného programu proběhla prezentace kompenzačních pomůcek sociální firmy Ergones z Olomouce. Pracovníci Ergonesu prezentovali mobilní telefony a optické pomůcky. Po jejich prezentaci následoval kulturní program amatérských interpretů. Jakub Vevera zazpíval lidové písničky a Jana Brožková pobavila publikum interpretací vtipů. Liduška Veselá a Pavel Žvátora pokračovali hudebním vystoupením s kytarou a jejich repertoár byl pestrý. Hudební blok zakončili známým duetem Proměny. Profesionální umělci manželé Orságovi vystřídali interprety z řad našich členů. Miroslav Orság zpíval převážně pěkné lidové písničky a hrál na harmoniku. Kateřina Orságová Urbanová vyšperkovala hudební pásmo prezentací s vodící fenkou. Popovídala o výcviku pejsků a předvedla ukázku dovedností a práci s Portugalským vodním psem, který se běžně k výcviku nepoužívá. Děkujeme všem účinkujícím za jejich výkony. Profesionální umělci přijeli až z Prahy a zvládli obě cesty v tropických teplotách i s fenkou. Ani další dva nevidomé interprety neodradilo náročné cestování a překážky, se kterými se na dlouhé cestě potýkali. Velký dík patří také provozovatelům Bistra, kteří nám vyšli maximálně vstříc. Moderování akce bylo v režii vedoucí odbočky Bc. Lenky Kyselákové a na organizačních záležitostech se podíleli také Pavlína a Božena Bartoškovy. Děkujeme i dobrovolníkům za poskytnutí dopomoci.

I když bylo velké horko, tak se zúčastnilo této již tradiční akce 35 členů, dobrovolníků a dalších příznivců. Celkový počet účastníků byl kolem 60.

DUN proběhl za finanční podpory Olomouckého kraje, statutárního města Prostějov a Ministerstva kultury. Magistrát města Prostějov nám zajistil bezplatně  výlepení plakátů.

Pavlína Bartošková


Obrázky

Vážení umělci Orságovi Vážení umělci Orságovi
hudebníci Liduška Veselá a Pavel Žvátora hudebníci Liduška Veselá a Pavel Žvátora
hrálo se k poslechu i tanci hrálo se k poslechu i tanci