Veřejná sbírka Bílá pastelka

Publikováno 19.10.2017 09:27 Odbočka Jičín


Veřejná sbírka Bílá pastelka

 

     Ve středu 11. října 2017 se konal 18. ročník celostátní veřejné sbírky Bílá pastelka. Záštitu nad letošním ročníkem sbírky převzal předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pan Jan Hamáček. Pořadateli sbírky jsou SONS ČR, z. s., krajská Tyflocentra a Tyfloservis, o. p. s. Ve všech větších městech chodili členové a přátelé organizací pomáhající nevidomým a slabozrakým s výběrem sbírky.

     Proč právě „Bílá pastelka“? Bílá pastelka je víceznačná metafora relativizující pojem barevnosti, tím i zraku. Základem je neviditelná, tedy bílá linie. Bílá linie je také jakýmsi výrazem „rovnosti barev“. Zážitek z bílé může sdílet i nevidomý.      

     SONS ČR, z. s., oblastní odbočka Jičín se letos poprvé účastnila této akce. Vyslala své dobrovolníky do ulic se snahou o co nejvyšší výběr do sbírkové kasičky. Dobrovolníci dostali bílá trička s logem Bílé pastelky, zapečetěné kasičky, bílé pastelky, záložky ve tvaru pastelky a vydali se do Jičína, Hořic a Nové Paky. Mnoho oslovených přispělo do kasičky a jako pozornost od nás dostali pastelku. Někteří oslovení se pochlubili, že sbírku dobře znají a neváhali opět přispět. Dokonce se nám pochlubili sbírkou pastelek, které již dříve za přispění dostali.

     Velmi děkujeme všem dobrovolníkům za jejich snahu a nasazení pří účasti na sbírkovém dni. Také děkujeme všem za přispění do kasičky a dárcům, kteří nás podpořili formou DMS či bankovním převodem.

     Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, z. s., oblastní odbočka Jičín chce poděkovat paní Ivaně Hroudové za její ochotu a pomoc při letošním ročníku sbírky Bílá pastelka ve společnosti SpofaDental, a. s., v Jičíně.

Další poděkování patří restauraci Vegeethouse v Jičíně, především jejímu majiteli panu Romanu Štefanovi.


Obrázky

Dobrovolníci z Jičína Dobrovolníci z Jičína
Dobrovolníci z Hořic Dobrovolníci z Hořic