Týden vodících psů v Šumperku

Publikováno 06.05.2024 13:41 Odbočka Šumperk


Obrázek

TÝDEN VODÍCÍCH PSŮ V ŠUMPERKU

 

Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk se společně s naší odbočkou zapojila do akce Týden vodících psů, který je věnovaný osvětě zaměřené na čtyřnohé parťáky nevidomých lidí a jejich vzájemné soužití. Knihovna poskytla v týdnu od 22. do 26. 4. 2024 zázemí dvěma vodícím psům a nevidomým kolegyním Libě a Petře, aby mohly umožnit dětem z MŠ a ZŠ vhled do důležitého poslání vodících psů. Každá zmínka, každá informace, každý zážitek, které si děti odnesou, můžou pomoci změnit přístup a vnímání nevidomých většinovou společností.

Už jenom vědomí, že více jak 200 dětí ví, co vodící pes umí, jak je náročný jeho výcvik, jak se k němu mají chovat a co vodící pes pro svého člověka znamená, v nás vyvolává dobrý pocit a podporuje víru v lepší budoucnost a promyšlené chování kolemjdoucích. Bohužel stále nastávají situace, kdy vodícího psa odvádí od jeho práce a soustředění neznalí lidé.. 

 V lepším případě toto vyrušení končí pro nevidomého naraženým palcem u nohy, v horším pak pádem ze schodů. Pouhá neznalost může způsobit újmu na zdraví i na životě. Právě proto nás těší, když můžeme zapracovat na prevenci a vést veřejnost ke správnému jednání. Věříme, že vodící psi Simba a Frisby udělali na děti dojem, a že si všechno na besedách vyřčené uložily do paměti.

V pondělí 22. 4. kromě besed pro děti proběhlo také setkání se SVVP Praha Jinonice, které lidem přiblížilo dobu, kdy je vodící pes připravován do služby nevidomému. Na přednes přišel chov a výběr štěněte a jeho čas v předvýchově. Setkání doplnila naše Libuška se Simbou povídáním o společném životě a vzájemné souhře.

Poslední dubnovou středu, letos to připadlo na 24. 4. slavíme Mezinárodní den vodících psů. Osvětové akce, besedy, výlety i soutěže ve výkonu vodících psů probíhají v tuto dobu po celé ČR a my jsme moc rádi, že se tímto záslužná práce speciálně vycvičených psů pro nevidomé připomíná.

 

 


Obrázky

Návštěvníci Návštěvníci
Libuška se Simbou a Ing. Kreidlová - vedoucí SVVP Libuška se Simbou a Ing. Kreidlová - vedoucí SVVP
Petra s Frisbym a dětmi Petra s Frisbym a dětmi