SONS Rokycany a Západočeské muzeum Plzeň

Publikováno 08.09.2023 12:10 Odbočka Rokycany


Obrázek

Západočeské muzeum v Plzni

  •  

Ojedinělá výtvarná intervence do výstavy Fascinace Santinim

Západočeské muzeum v Plzni

Náš projekt Fascinace Santinim vstupuje s končícími prázdninami do své nové etapy – v měsíci září a říjnu nabídne veřejnosti řadu zajímavých doprovodných akcí.

První z nich se uskuteční dne 12. září 2023 od 15. 00 hod. v Muzeu církevního umění plzeňské diecéze. Bude velmi komorní, zato ale s velice silným inspiračním a emocionálním nábojem.

V rámci připomínky významného výročí Jana Blažeje Santiniho Aichela se nám nabízí mnoho možností, jak se na dílo i životní osud velkého architekta podívat z nových, mnohdy nečekaných úhlů pohledu. Výsledky takových setkání se Santinim mohou v lecčem korigovat naše vidění světa a života kolem nás.

V Santiniho biografii snad každého zaujme fakt, že se narodil s tělesnou vadou. Nevíme přesně o co šlo, ale je známo, že byl na část těla ochrnutý a díky tomu i slabý a hrbatý. Jeho hendikep mu neumožnil vyučit se kameníkem a převzít otcovu dílnu. Určitě se v dětství a mládí musel vyrovnat se spoustou obtíží, ale síla jeho ducha mu umožnila vše překonat a vyniknout ve své profesi a žít normálním rodinným životem. O tom, že to v 18. století jistě stálo opravdu nemálo sil, není třeba pochybovat. Santini si proto nezaslouží obdiv jen za svoji barokní gotiku, ale i za to, jak se vyrovnal s velkou životní překážkou.

Naše doba dává hendikepovaným nejen škálu prostředků, které kompenzují tělesná omezení, ale umožňuje jim rozvíjet, i přes omezení, jejich talent.

Není proto divu, že Santini, který překonal nedostatek svého těla, aby dal plně vyniknout svému duchu, inspiruje umělce, před kterými také stojí úkol vyrovnat se se svým omezením. A my budeme mít tu čest dva takové poznat. Svoji fascinaci Santinim nám totiž představí malíři se zrakovým postižením Mgr. Jaroslava Bendová a Lukáš Černý, osobnosti, pro které není postižení hradbou před světem, či ulitou vlastní sebelítosti, ale výzvou k tomu, aby se o svá poznání, pocity a poselství dělili s ostatními.

 

Dříve než se s nimi v rámci minivýstavy, kterou ZČM pořádá ve spolupráci s Rokycanskou odbočkou Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR, setkáte, seznámíme Vás v našich dalších příspěvcích nejen s tím, co činí v oblasti výtvarného umění organizace SONS, ale také s autory malé, ale zajímavé intervence do již běžící výstavy Fascinace Santinim. Věřte, že ty čtyři obrazy, co na Vás čekají, vydají za plnou galerijní síň.

 

Připravila: Anna Matoušková ZČM

https://www.facebook.com/ZapadoceskeMuzeum


Obrázky