Poutavé kamélie v Kroměříži

Publikováno 05.03.2020 14:33 Odbočka Vsetín


Obrázek

Dne 26.2.2020 jsme se vydali v početné skupině členů ze Vsetína opět za krásami květů kamélií a dalších rostlin do  Květné zahrady.K naší početné skupině se cestou přidávali další členové, tudíž celkem 30 zvídavých účastníků se těšilo nejen návštěvě Květné zahrady, ale i muzea města Kroměříže. Během komentované prohlídky jsme si ve sklenících měli možnost přiblížit exponáty a květenu dalšími smysly jako hmatem, čichem, sluchem. Oba skleníky, ve kterých byly instalovány kvetoucí rostliny, kamélie, klívie a citrusy dle dobových fotografií z roku 1920 v podobě, jak ji mohli shlédnout návštěvníci před sto lety, včetně zrenovované staré kované klece pro ptáky, nás zaujaly. Našimi milými průvodci byli i tentokrát Mgr. Petr Hudec, pracovník NPÚ v Kroměříži, a jeho kolegyně Míša z NCZK Květná zahrada, kteří nás navnadili recitací z kaméliových novin netypického formátu pod názvem Krasokvět (tyto noviny si naši členové později i zakoupili). I když jsme takto navštívili již pátý ročník výstavy v řadě, přináší každý rok něco nového a prohlídka kvetoucích skleníků nezevšední. Naše početná účast svědčí o tom, že nám pan Hudec vždy připraví úžasné programy nejen v Květné zahradě, ale i dalších památek z blízkého okolí, na které se těšíme.

Po této úžasné prohlídce jsme společně poobědvali v tamním Arcibiskupském gymnáziu. Po dobrém obědě někteří členové stihli ještě navštívit cukrárnu, kde se občerstvili dobrou kávou, která se nachází poblíž muzea na Velkém náměstí. Muzeem nás provedl úžasný průvodce a velmi detailně seznámil průřezem celého díla Maxe Švabinského, která jsou instalována v šesti sálech.

Tentokrát si přišli na své i průvodci, kteří nám podrobně popisovali další památky, ale také zodpovídali naše četné dotazy, kterými jsme si chtěli dokreslit povídání komentovaných prohlídek. Již dnes se těší členové naší odbočky na další návštěvu města Kroměříže.

 

LP


Obrázky