Pan Jiroš (klient SONS Jablonec) oslavil jubileum 100 let.

Publikováno 19.02.2024 11:36 Odbočka Jablonec nad Nisou


Obrázek

V turnovském Domově důchodců Pohoda se koncem ledna oslavovalo. Významné životní jubileum 100 let měl pan Miloslav Jiroš, který je naším dlouholetým členem. S přáním dorazil starosta Turnova Tomáš Hocke, z komise městské rady Marie Meixnerová, nechyběl personál domova v čele s ředitelkou Zdravotně sociálních služeb Turnov Janou Maříkovou. Také z naší odbočky jej přijela navštívit s gratulací Mgr. Daniela Frániková.

Během setkání se samozřejmě vzpomínalo, a když je vám 100 let, tak rozhodně máte na co. Pan Jiroš se narodil v chaloupce v Kvítkovicích u babičky, spolu s rodiči žil na Vazovci, kde postavili domek. Chodil do obecné školy na Malém Rohozci, potom v Turnově. Maminka si přála, aby se vyučil kuchařem, to ale nechtěl, a tak se vyučil  strojním zámečníkem v provazárně (Juta).

V r. 1942, ve svých osmnácti letech, byl totálně nasazený do Vlašimi do „muničárny“, kde dělal střelivo. Tím, že pracoval s olovem, dostával ¼ l mléka denně pro neutralizování olova. Po skončení 2. světové války hledal práci v Turnově a bylo mu nabídnuto zaměstnání buď na poště, nebo na dráze.

V roce 1945 si vybral dráhu, na které vydržel pracovat celý život. Nejdříve jezdil s nákladními vlaky s šestapadesáti vagóny s uhlím. „Bylo to cca 1650 tun v jedné soupravě…to vše lokomotiva utáhla,“ vzpomínal. Později řídil i osobní vlaky. Šestnáct let byl strojvedoucím na páře, poté jezdil s různými motorovými lokomotivami přezdívanými „Zamračená“, „Brejlovec“, „Sergej“, a to 20 let.

Zaměstnání miloval, ale měl nepravidelný spánek i stravování. „Vůbec by mě nenapadlo, že mi ta nepravidelnost přinese dlouhověkost,“ smál se oslavenec.

Pan Jiroš uznává 3 živly - vodu, oheň a vzduch. "To jsou pro mě ukazatele toho, že někdo vládne světu. Jsou zároveň prospěšné, ale umí napáchat také velké zlo,“ říkal. 

„Nyní je pan Jiroš dědeček, pradědeček i prapradědeček. Rodina ho často navštěvuje a vždy si s nimi rád popovídá. Všechny informace od nich si pamatuje, má úžasný přehled i o dnešní době,“ doplnila ředitelka Zdravotně sociálních služeb Turnov Jana Maříková.

                                                                                                                                                                        Převzato z internetových stránek města Turnov.