Kvalita života osob se zdravotním postižením ve Středočeském kraji v roce 2023

Publikováno 05.12.2023 18:09 Odbočka Kladno


Seminář "Kvalita života osob se zdravotním postižením ve Středočeském kraji 2023" – středa 21. listopadu 2023 od 9:00 do 13:00 hodin, zasedací místnost Magistrátu města Kladna

Jednalo se o seminář pořádaný pod záštitou Mgr. Martina Hrabánka, radního Středočeského kraje pro sociální oblast Národní radou osob se zdravotním postižením ČR, z. s. ve spolupráci s Magistrátem města Kladna. Smyslem semináře bylo poskytnutí informací a diskuze o aktuálních problémech života osob se zdravotním postižením, o možnostech péče vykonávané v jejich přirozeném prostředí, jaká je situace poskytovatelů sociálních i zdravotních služeb a jaké podmínky potřebují ke kvalitativnímu a kvantitativnímu zajištění péče v regionu.

Seminář zahájila předsedkyně NRZP Středočeského kraje Ing. Denisa Konvalinková a JUDr. Marie Madejová, krajská koordinátorka NRZP. O dotačním řízení v sociální oblasti pro rok 2024 v rámci Města Kladna hovořila MUDr. Danuše Draškovičová, uvolněná členka Rady města Kladna pro oblast sociální. O aktuální situaci a plánování sociálních služeb v rámci Středočeského kraje poskytované osobám se zdravotním postižením informoval PhDr. Dušan Strakula, odborný referent odboru sociálních věcí Středočeského kraje.

Další část semináře byla věnována pro vyjádření se ke své činnosti zúčastněným organizacím, kterými kromě naší odbočky byly dále:

Centrum služeb Slunce všem, o.p.s., Unhošť

Centrum pro zdravotně postižené a seniory Stř. kraje, o.p.s., Kladno,

Senior Home, Tuchlovice

Hospic svaté Hedviky, Kladno

Tichý svět, Kladno

O aktuální situaci v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením promluvila Bc. Jana Hlubučková z Krajského úřadu práce.

O poznatcích NRZP Středočeského kraje se zabezpečením péče o osoby se zdravotním postižením a možnostech sdílené péče mezi rodinou a poskytovateli sociálních služeb hovořila Ing. Denisa Konvalinková, předsedkyně NRZP Středočeského kraje.

Přínosem semináře pro naši odbočku byla možnost vyjádřit se k činnosti naší odbočky, k problematice poskytování a financování služeb nevidomým a jinak zrakově hendikepovaným osobám.                                  

Zajímavá byla informace o Humanitárním fondu Středočeského kraje, který bude v lednu 2024 otevřen pro příjem žádostí a bude se týkat i podpory pořízení kompenzačních pomůcek bez ohledu na to, zda žádost podá provozovatel půjčovny, či organizace sdružující nevidomé.